Στην ανίχνευση εμπορικών δρόμων αλλά και οικονομικών κρίσεων στοχεύουν Καναδοί επιστήμονες αναλύοντας τη σύνθεση μιας σειράς νομισμάτων. Πρόκειται για τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου McMaster, που εκτελούν αναλύσεις σε ελληνικά και ρωμαϊκά νομίσματα μιας συλλογής που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο από το 1940.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Spencer Pope, η ρωμαϊκή περίοδος περιλαμβάνει πολλές οικονομικές κρίσεις οι οποίες ανιχνεύονται στα νομίσματα. Κατά τους Καρχηδονιακούς Πολέμους, για παράδειγμα, τα μεταλλικά νομίσματα έχουν ως βάση νοθευμένο μέταλλο που μαρτυρά την υποβάθμιση της αξίας τους. Σε άλλες περιπτώσεις, αργυρά νομίσματα μετατρέπονται σε χάλκινα ή ο χαλκός έχει πολλές προσμείξεις.
Ταυτόχρονα, το είδος του μετάλλου που χρησιμοποιείται στην κάθε περίπτωση μπορεί να σχετιστεί με αντίστοιχο μεταλλωρυχείο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν αργυρωρυχεία στη Σίφνο και την Αττική. Ο επαρκής συσχετισμός του κάθε νομίσματος με την πηγή του υλικού του θεωρείται σημαντικό στον εντοπισμό δικτύων διανομής υλικού και, κατ, επέκταση, δικτύων επικοινωνίας.
Μέχρι σήμερα έχουν αναλυθεί 20 νομίσματα ενώ το πρόγραμμα προβλέπει την ανάλυση άλλων εκατό. Η έρευνα λοιπόν έχει αρκετό μέλλον μέχρι να προκύψουν ευκρινή συμπεράσματα, τα οποία όμως θα συντελέσουν στην κατανόηση του πώς φτιάχνεται, πώς κινείται και πώς καταρρέει μια κοινωνία.

Πηγή: Archaeology Daily News, 7/12/10

Ζ.Ξ.