Πρόταση για τη δημιουργία δικτύου πόλεων με κοινά χαρακτηριστικά, όπως την οχύρωση με προμαχώνες, στην οποία θα συμμετέχουν και τα Χανιά, έγινε στην αποστολή της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ), τα μέλη της οποίας βρέθηκαν στο Μπορντό της Γαλλίας, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Οχυρωμένες πόλεις, διατήρηση και αξιοποίηση», με την ευθύνη της Περιφέρειας και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Ακουϊτανίας.
Στην ημερίδα συμμετείχαν καθηγητές πανεπιστημίου, αρχαιολόγοι, ιστορικοί και αρχιτέκτονες. Καλεσμένος από την Ελλάδα ήταν ο Μιχάλης Ανδριανάκης, προϊστάμενος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την ανάδειξη των οχυρώσεων της Κρήτης, η Μαριάννα Αγγελάκη, αρχιτέκτονας της 28ης ΕΒΑ, και η Φωτεινή Κωστάκη, φιλόλογος – αρχαιολόγος.
Με τους φορείς του Μπορντό συζητήθηκε η οργάνωση μιας αντίστοιχης συνάντησης πολλαπλού ενδιαφέροντος στα Χανιά μέσα στο 2011. Επιπλέον, στη συνάντηση προτάθηκε έκθεση για τις οχυρωμένες πόλεις της Γαλλίας και τις οχυρώσεις των Χανίων, καθώς και μία ημερίδα για να παρουσιαστούν οι εργασίες αποκάλυψης και συντήρησης των τειχών, αλλά κυρίως για να ακουστούν προτάσεις για την αξιοποίηση των μνημείων και την ένταξη τους στη σύγχρονη πραγματικότητα της πόλης.
Τέλος, αναμένεται συζήτηση για περαιτέρω συνεργασία, σε συνεννόηση και με φορείς της Βενετίας, με τους οποίους ο δήμος Χανίων και η 28η ΕΒΑ συνεργάζονται.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 4/12/10