«Οι υπηρεσίες έχουν δυσκολίες, αλλά υπάρχει υλικό για να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το έχουμε αφήσει ώστε να αποκατασταθεί», σημείωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του Κ.Σ.Ν.Μ. Λίνα Μενδώνη στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, όπου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η έγκριση της προμελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του ερειπωμένου Ιστορικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ομόνοια.
Στο διατηρητέο μνημείο, που έχει καταπονηθεί κυρίως από τις σφαίρες των Δεκεμβριανών του 1944 και τους σεισμούς του 1981 και του 1999, υπάρχουν σημαντικές τοιχογραφίες των Αναστάσιου Λουκίδη, Φώτη Κόντογλου κ.ά., οι οποίες θα αποκατασταθούν. Αν χρειαστεί να αφαιρεθούν κάποιες νεότερες (αφιερώματα), το θέμα θα εξεταστεί σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους συντηρητές.
Άλλο βασικό πρόβλημα του ογκώδους ναού είναι η υγρασία (το 2009 κατέρρευσε τμήμα της οροφής, με αποτέλεσμα να μπαίνουν νερά μέσα στον ναό), αλλά και τα μεταλλικά δοκάρια που στηρίζουν τον ναό, τα οποία δύσκολα θα σταθούν όρθια σε έναν ενδεχόμενο σεισμό.

Πηγή: Έθνος, Ν. Αυλωνίτη, 22/11/10