Ως σπουδές μαθητευόμενων εργατών ερμήνευσαν τα αινιγματικά γκράφιτι μεσαιωνικού αββαείου ιστορικοί του γερμανικού κρατιδίου Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Πρόκειται για μια ομάδα 42 αποτυπωμάτων σφυριών διαφορετικών ειδών και γεωμετρικών σχεδίων τα οποία οι ειδικοί εντόπισαν στη σοφίτα του αββαείου της Αγ. Αικατερίνης, στην πόλη Langerwehe. Για τέσσερα χρόνια οι ειδικοί μελετούσαν τα αινιγματικά σημεία, έχοντας εντοπίσει ότι έχουν ηλικία 500 ετών αλλά με παντελή άγνοια για το χαρακτήρα τους, καθώς αντίστοιχα παράλληλα δεν υπάρχουν.

Σήμερα, και μετά από εντατική δράση του επαρχιακού φορέα πολιτιστικής κληρονομιάς, κατέστη δυνατόν να ερμηνευθούν τα αποτυπώματα ως έργα αγράμματων μαθητευόμενων οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν ως υπογραφή. Φαίνεται ότι επρόκειτο για εργάτες που ζούσαν σε μοναστήρι κοντά στο Άαχεν και βρέθηκαν στο αββαείο κατά τη διάρκεια μιας επέκτασής του το 1506. Κατά την επέκταση, ένας από τους εξωτερικούς τοίχους του μετατράπηκε σε εσωτερικό τοίχωμα σοφίτας το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως καμβάς για τα σχέδια.

Πηγή: The Local, 16/11/2010

Ζ.Ξ.