Σε έκκληση για σχέδιο συντήρησης δύο σημαντικών ταφικών μνημείων της Νεκρόπολης Sa Pala Larga της Σαρδηνίας προέβησαν ειδικοί επιστήμονες που τα επισκέφτηκαν πρόσφατα. Αιτία οι ανεπανόρθωτες καταστροφές που παρατηρήθηκαν σε αυτά και οφείλονται σε άστοχες πρακτικές προστασίας οι οποίες παραβιάζουν διεθνείς κανόνες συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων.

Χρονολογούμενος στην περίοδο Οzieri (3000 – 1500 π.Χ.) ο λαξευτός θαλαμοειδής Τάφος της Σκακιέρας φέρει περίτεχνες ζωγραφιστές και ανάγλυφες διακοσμήσεις στην οροφή και τα τοιχώματά του. Όσο για τον Τάφο των Σπειρών, χαρακτηρίζεται για τις ανάγλυφες ταυροκεφαλές με τα μακριά κέρατα που περιλαμβάνονται στη διακόσμησή του. Αν και σημαντικά όμως, ελάχιστα είναι γνωστά για τα δύο μνημεία καθώς οι ιταλικές αρχές φρόντισαν να σφραγίζουν το πρώτο και να εγκαταλείψουν το δεύτερο, στερώντας από την επιστημονική κοινότητα την οποιαδήποτε ευκαιρία για μελέτη του υλικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρακτική αυτή των αρχών συνιστά παραβίαση ενός αριθμού άρθρων της διεθνούς Συνθήκης της Βαλέττα περί διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και έχει ήδη κριθεί απαράδεκτη.

Εμπειρογνώμονες που επισκέφθηκαν πρόσφατα τον τάφο επίσης παρατήρησαν ότι εκτός από την απομόνωση, τα μέτρα των ιταλικών αρχαιολογικών αρχών συντέλεσαν και στη βαθμιαία καταστροφή των μνημείων. Σύμφωνα με τον ειδικευμένο στις βραχογραφίες George Nash του Τμήματος αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Bristol και την αρχαιολόγο-συντηρήτρια Jayne Pilkington, το εξωτερικό του Τάφου της Σκακιέρας είχε καλυφθεί με στρώμα τσιμέντου ενώ η είσοδός του είχε φραχθεί. Όσο για τον Τάφο των Σπειρών, είχε εσωτερικά πλημμυρίσει. Παρατηρήθηκε μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων δεν προσκλήθηκε κανείς ειδικός στις βραχογραφίες ως εμπειρογνώμονας. Έτσι, σήμερα, οι επιστήμονες κάνουν έκκληση για τη σύσταση σχεδίου διαχείρισης έργων συντήρησης των δύο τάφων σε συνδυασμό με τα άλλα μνημεία της νεκρόπολης και του ευρύτερου αρχαιολογικού πλαισίου στο οποίο εντάσσονται.

Πηγή: ArchaeoNews, 30/10/10

Ζ.Ξ.