Βρήκαν και χτες το πρωί κλειστή την είσοδο προς τον Ιερό Βράχο εκατοντάδες ξένοι τουρίστες. Ετσι απαθανάτισαν (πολλοί µε χαµόγελα) την Ακρόπολη ως φόντο στη σύγκρουση ΜΑΤ και συµβασιούχων του υπουργείου Πολιτισµού.
Η εικόνα έκανε και τον γύρο του κόσµου: πίσω από τα κάγκελα της εισόδου, στριµωγµένοι κάτω από ένα υπόστεγο οι συµβασιούχοι. Έξω, οι αστυνοµικές δυνάµεις που προσπαθούσαν ν΄ ανοίξουν την κλειδαριά -την οποία είχαν αλλάξει οι υπάλληλοι. Οι πρώτοι κουνούσαν δυνατά τα κάγκελα. Οι δεύτεροι µε τη βοήθεια της Πυροσβεστικής άνοιγαν µε τροχό την πλαϊνή είσοδο και απωθούσαν τους συγκεντρωµένους. Κι έπειτα δακρυγόνα…
Η διαµαρτυρία των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΤ µε συµβάσεις ορισµένου χρόνου (όλων των ειδικοτήτων) άρχισε την Τρίτη µε πανό και διανοµή φυλλαδίων µε τα αιτήµατά τους στους ξένους τουρίστες που ανέβαιναν στην Ακρόπολη χωρίς λουκέτο στην είσοδο. Αίτηµά τους ήταν η ανανέωση των συµβάσεων και πέραν του 24µήνου (που ορίζει ο νόµος Ραγκούση αρ. 3812).

Έως το τέλος Οκτωβρίου

Την Τετάρτη η διαµαρτυρία κλιµακώθηκε µε κατάληψη, από το πρωί, της εισόδου. Σκοπός τους ήταν να κρατήσουν µε κάθε τρόπο κλειστή την Ακρόπολη έως το τέλος Οκτωβρίου.
«Μπορεί και έως τις εκλογές», σχολίαζε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισµού Τηλέµαχος Χυτήρης.
Μεσηµέρι Τετάρτης ανέβηκε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ν. Γύζης, ο οποίος εξήγησε στους 35 συµβασιούχους καταληψίες ότι πρέπει να ελευθερώσουν την είσοδο, ειδάλλως υποπίπτουν στο αδίκηµα της «κατάληψης δηµοσίου χώρου». Εκείνοι επέµειναν στην απόφασή τους, ακόµη κι όταν το απόγευµα έφτασε και γραπτώς -σύµφωνα µε δικαστικές πηγές- η ίδια εισαγγελική παραίνεση.

Αυτεπάγγελτα
Γύρω στις 10 το βράδυ της Τετάρτης, ενώ 22 διαµαρτυρόµενοι συµβασιούχοι είχαν αποφασίσει να κάνουν ολονυκτία στην είσοδο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ειδοποιήθηκε από το Αστυνοµικό Τµήµα Ακροπόλεως για να καταθέσει εάν παρακωλύεται η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου ο έφορος Ακροπόλεως Ιωάννης Μάντης, αλλά και φύλακες. Γύρω στις 7 χθες το πρωί, διαπιστώθηκε ότι οι συµβασιούχοι δεν είχαν υπαναχωρήσει και µε βάση την κατηγορία της «κατάληψης δηµοσίου χώρου» επενέβησαν αυτεπάγγελτα οι αστυνοµικές δυνάµεις.

Ξύλο

Ακολούθησαν εικόνες µε δακρυγόνα που πέταξαν τα ΜΑΤ στους συµβασιούχους, ξυλοδαρµοί και αντιδράσεις από τους τουρίστες. Η πόρτα άνοιξε, αλλά οι συµβασιούχοι παρέµειναν στον χώρο µαζί µε µια διµοιρία των ΜΑΤ. Άλλωστε, συνεχίστηκε η απεργία του µόνιµου προσωπικού, και γι΄ αυτό τον λόγο ήταν αδύνατο να δεχτεί ο χώρος επισκέπτες.

Πηγή: Τα Νέα, Π. Αγιαννίδης, Δ. Κοντοδήµα, 15/10/10