Αντί 2,28 εκ. αγγλικών λιρών πουλήθηκε μέσω του οίκου Christies σε άγνωστο αγοραστή το αργυρό κράνος Crosby Garrett, που είχε βρεθεί στο ομώνυμο χωριό κοντά στο Καρλάιλ της Βρετανίας.

Άριστα διατηρημένο και με ιδιόμορφο σχήμα ανθρώπινου προσώπου, όπου αναπαριστώνται ακόμη κι οι βλεφαρίδες, το ειδικό για εκδηλώσεις ρωμαϊκό κράνος είχε προκαλέσει το θαυμασμό ειδικών και μη τον περασμένο Μάιο, όταν ήρθε στο φως από ερασιτέχνες στο Crosby Garrett, κοντά στο Καρλάιλ της Αγγλίας. Ο θαυμασμός όμως έγινε έκπληξη όταν το κράνος έφτασε την αστρονομική τιμή των 2,28 εκ. αγγλικών λιρών σε πρόσφατη δημοπρασία του οίκου Christies. Πρόκειται για μια τεράστια απόκλιση από τις 200.000 με 300.000 λίρες που είχαν αρχικά παρουσιαστεί ως το ποσό εκτίμησης του αντικειμένου. Ταυτόχρονα, η αστρονομική αυτή τιμή στάθηκε απαγορευτική για την απόκτηση του κράνους από το μουσείο Tullie House στο Καρλάιλ, το οποίο είχε δηλώσει ότι υπήρχε δυνατότητα προσφοράς μόλις 80.000 λιρών από μέρους του.

Το θαυμαστό αντικείμενο αποτελεί ένα από τα τρία σωζόμενα παραδείγματα κράνους παρέλασης της Βρετανίας, για τα οποία έχουμε μια και μοναδική γραπτή πηγή. Ο Αρριανός από τη Νικομήδεια, περιφερειακός κυβερνήτης τη εποχής του Αδριανού παραδίδει πληροφορίες για ιππικές επιδείξεις στις οποίες οι παριστάμενοι φορούσαν κράνη ενδεικτικά του επιπέδου τους στην ιππική. Οι διοργανώσεις αυτές θα γίνονταν στα πλαίσια θρησκευτικών γιορτών και υποδοχών επισήμων με σκοπό να εξάρουν την ικανότητα των Ρωμαίων ιππέων και τη δύναμη της Αυτοκρατορίας που αντιπροσώπευαν. Το συγκεκριμένο κράνος φέρει ανάγλυφη κορυφή που θυμίζει φρυγικό λοφίο, ενώ το προσωπείο που έχει για να καλύπτεται το πρόσωπο του μαχητή αποτελεί αριστούργημα της μεταλλοτεχνίας. Σε σχέση με το περιβάλλον του, υπογραμμίζει άριστα τη σημασία του Καρλάιλ κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, το οποίο, γνωστό τότε ως Luguvalium ήταν σημαντική συνοριακή πόλη.

Πηγή: CNN, 7/10/10

Ζ.Ξ.