Ανοικτό σήμερα όπως και κάθε ημέρα από τις 8 π.μ. ως τις 8 μ.μ. είναι το εστιατόριο του νέου Μουσείου Ακρόπολης, ένα από τα ωραιότερα στέκια της πρωτεύουσας αλλά και από τα πλέον προνομιούχα λόγω της εξαιρετικής θέασης που προσφέρει προς τον Ιερό Βράχο και τον Παρθενώνα. «Οι πληροφορίες που διακινήθηκαν ότι κλείνει είναι ανακριβείς» δηλώνει κατηγορηματικά μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθυντής του, καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής . «Ίσως να δημιουργήθηκε σύγχυση από το γεγονός ότι ο ΟΠΕΠ, υπάλληλοι του οποίου εργάζονται εδώ, έκλεισε. Αλλά αυτό δεν αφορά τη λειτουργία του εστιατορίου το οποίο ανήκει στο μουσείο και όχι σε κάποιον άλλον φορέα» προσθέτει ο κ. Παντερμαλής. Το ίδιο ισχύει άλλωστε και για τα δύο πωλητήρια του μουσείου. Προς επίρρωσιν μάλιστα των ανωτέρω έρχεται η πληροφορία κατευθείαν από την… κουζίνα του εστιατορίου ότι σήμερα το πιάτο ημέρας θα είναι μια καθαρά ελληνική συνταγή: ρεβίθια με δεντρολίβανο! Στο πωλητήριο, εξάλλου, κατέφθασαν νέα προϊόντα, μεταξύ των οποίων εξαιρετικά μαντίλια. Όσο για τις τιμές «φροντίζουμε πάντα να είναι χαμηλές, δεν μπορεί το μουσείο να διατηρεί τόσο μικρό εισιτήριο και μετά να είναι ακριβό στις λοιπές υπηρεσίες του» διευκρινίζει ο διευθυντής του.

Από την άλλη, η κατάργηση (ή συγχώνευση) του Οργανισμού Προ βολής Ελληνικού Πολιτισμού, ο οποίος ανήκε στο ΥΠΠΟ ήταν αναμενόμενη, ύστερα από τη σχετική κυβερνητική απόφαση, γεγονός που έχει οδηγήσει ήδη το Μουσείο στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης, ώστε να αναλάβει κάποια από αυτές το εστιατόριο. Να σημειωθεί μάλιστα ότι η ανάδοχος εταιρεία θα υποχρεούται στην καταβολή ενός πάγιου ποσού προς το Μουσείο καθώς και ποσοστών επί των εισπράξεων, κάτι που δεν συνέβαινε ως τώρα. Αντίθετα, μάλιστα, ο ΟΠΕΠ είχε ζημιά από το εστιατόριο περί τις 80.000 ευρώ τον μήνα. Έως ότου προκύψει, λοιπόν, η νέα διεύθυνση του εστιατορίου, αυτό θα λειτουργεί κανονικά υπό την επίβλεψη του ίδιου του Μουσείου με τη συνεργασία εταιρείας κέιτερινγκ. «Δεν αλλάζει τίποτε» διαβεβαιώνει ο κ. Παντερμαλής, ο οποίος εξάλλου πλέκει το εγκώμιο των υπαλλήλων του ΟΠΕΠ που απασχολούνται στο Μουσείο.

Οι μεγάλες προσδοκίες που… εξέπεσαν

Ένας φορέας που δημιουργήθηκε πριν από δέκα χρόνια με μεγάλες φιλοδοξίες ήταν ο ΟΠΕΠ, καθώς επιφορτίσθηκε αφενός να φέρει εις πέρας την Πολιτιστική Ολυμπιάδα (με τη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων), αφετέρου να αποτελέσει τον ενδιάμεσο κρίκο ανάμεσα στον ελληνικό πολιτισμό και στα προϊόντα που παράγονται από αυτόν και το αγοραστικό κοινό. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν και πωλητήρια εκμαγείων αρχαίων αντικειμένων σε έντεκα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (τα δύο στο Μουσείο Ακρόπολης). Τόσο η δραστηριότητά του, όμως, η οποία αλληλοεπικαλυπτόταν με εκείνη του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων του ΥΠΠΟ, όσο και οι καταγγελίες για διορισμούς ατόμων με ρουσφετολογικά κριτήρια κατά την προηγούμενη πενταετία δημιούργησαν ένα νοσηρό κλίμα στη λειτουργία του. Εν τέλει εξέλιπαν και οι λόγοι της ύπαρξής του αφού το κόστος του ήταν πολύ μεγαλύτερο από κάθε προσφορά του.

ΙΝFΟ
• Ώρες λειτουργίας: 8.00 π.μ.- 8.00 μ.μ.
• Χώρος: Στον δεύτερο όροφο με εξώστη 700 τ.μ. και πανοραμική θέα στην Ακρόπολη και τους άλλους ιστορικούς λόφους της Αθήνας.
• Μενού: κρύα πιάτα, σάντουιτς, ποτά, αναψυκτικά, καφές και άλλα ροφήματα, γλυκά και παγωτά.
• Δεν γίνονται κρατήσεις.
Στο ισόγειο του Μουσείου λειτουργεί καφέ σε γυάλινο δάπεδο που επιτρέπει τη θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή.

Πηγή: Το Βήμα, Μ. Θερμού, 1/10/10