Οι κάτοικοι της περιοχής της Καβάλας ξεδιψούν… διαχρονικά, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από τις ίδιες πηγές. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τον εντοπισμό τμήματος αρχαίου αγωγού στα βόρεια του χωριού Λυδία της Καβάλας από την ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Εξωτερικά, η οροφή του αγωγού είναι αψιδωτή και υπερυψωμένη κατά 40 εκατοστά από τα ανώτατα άκρα των πλευρικών τοιχωμάτων. Ο αγωγός, εξωτερικά, είναι κατασκευασμένος από μικρές ακανόνιστες πέτρες, που συνδέονται με χοντρό κονίαμα, σχηματίζοντας την αψιδωτή οροφή του.
Η κατασκευή του αγωγού, εσωτερικά, είναι πολύ επιμελημένη. Τοποθετημένες πάνω σε ειδικό στρώμα υποθεμελίωσης εδράζονται πήλινες πλάκες, που καλύπτουν όλο τον πυθμένα. Τα πλευρικά τοιχώματα του αγωγού διαμορφώνονται από στρώση ασβεστολιθικού κονιάματος, στο οποίο επιστρώνεται λεπτότερο υδραυλικό επίχρισμα, που καθιστά ομοιόμορφη και στεγανοποιεί την εσωτερική δομή του αγωγού.
Στο εσωτερικό του δεν εντοπίστηκαν όστρακα ή άλλα κινητά ευρήματα. Ο αγωγός τοποθετείται χρονικά στην εποχή των Αντωνίνων (1ος-2ος αιώνα μ.Χ.), οι οποίοι ήταν γνωστοί για τα μεγαλειώδη έργα τους.
Τα πρώτα συμπεράσματα από τον εντοπισμό του αρχαίου αγωγού θα παρουσιάσει η αρχαιολόγος της ΙΗ΄ ΕΠΚΑ, Βασιλική Πουλιούδη, σήμερα, στην Καβάλα, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Βαλκανικών Ιστορικών Σπουδών.

Πηγή: www.kathimerini.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠE, 17/9/10