Μνημόνιο και στην πολιτιστική κληρονομιά; Γιατί όχι; Αλλά δεν πρόκειται για μνημόνιο όπως του ΔΝΤ. Αυτό προβλέπεται για να σώζει τα αρχαία, όπως και τα μεγάλα έργα. Τουτέστιν, για να μη “σκοντάφτουν” αυτά επάνω στα αρχαία, με επακόλουθο καθυστερήσεις, αργοπορίες, χρονοτριβές, που κοστίζουν πολύ στο κράτος.
Πρόκειται για ένα μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας, όπως εξήγησε η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο περιθώριο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Αφορά στα μεγάλα δημόσια έργα και θα υπογράφεται ανάμεσα σε δύο υπουργεία, το Πολιτισμού και Τουρισμού και το Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Σύντομα θα κατοχυρωθεί και νομοθετικά.
Η Λ. Μενδώνη χρησιμοποίησε την εμπειρία της από το Μετρό της Αθήνας, τον αυτοκινητόδρομο Πελοποννήσου κ.ά. και πρότεινε την κατάρτιση ενός κοινού πλαισίου κανόνων. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπονται τα συγκεκριμένα βήματα που προηγούνται ενός μεγάλου έργου: έρευνα, συνεννόηση με τις τοπικές και κεντρικές υπηρεσίες αρχαιοτήτων, εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Πηγή: Έθνος, Α. Κώττη, 17/9/10