Με την προβολή της ταινίας «Ερευνώντας τη γη των νεκρών» του γάλλου σκηνοθέτη Dominique Adt ο ΑΓΩΝ συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2010, με τον γενικό τίτλο “Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά: Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο”.
Οι παλαιοπαθολόγοι Φιλίπ Σαρλιέ και Αναστασία Τσαλίκη, μας οδηγούν σ’ ένα ταξίδι στη γη των νεκρών, των Πλειόνων, κατά τους αρχαίους Έλληνες. Ξεκινώντας από μια λήκυθο του μουσείου του Λούβρου και φθάνοντας έως το νησί της Δήλου, οι δύο επιστήμονες ερμηνεύουν τη σχέση που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες με τους νεκρούς τους. Η ταινία παρουσιάζει τελετουργίες μαγείας στο νεκροταφείο του Κεραμεικού και δύο σημαντικά μαντεία, άρρηκτα συνδεδεμένα με τον κόσμο των νεκρών: το Νεκρομαντείο στην Ήπειρο και το Τροφώνιο Άνδρο στη Λιβαδιά Βοιωτίας.
Η ταινία προβλήθηκε στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου (11-16.5.2010) και τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο του περιοδικού Αρχαιολογία και Τέχνες.

INFO: Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο μικρό Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (είσοδος από Τοσίτσα 1), την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00 και 21:00. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-15:00, στο 2108217724.