Αφιερωμένο στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη σύγχρονη κοινωνία και στον πολιτισμό είναι το 39o Φεστιβάλ Βιβλίου, το οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου δόθηκε η εντύπωση ότι το φεστιβάλ φιλοδοξεί να υπερβεί την εξυπηρέτηση των επαγγελματικών συμφερόντων των 160 εκδοτών που συμμετέχουν σε αυτό, με 130 περίπτερα και 50.000 τίτλους, και να ενταχθεί στον κοινωνικό ιστό της πόλης που το φιλοξενεί προσφέροντας στους Αθηναίους το βιβλίο ως αντίδοτο στους απαισιόδοξους καιρούς της κρίσης.
Οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνει δίνουν κυρίως έμφαση στο παιδί. «Η φιλαναγνωσία ξεκινά από την κούνια» είπε η κυρία Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, το οποίο έχει ετοιμάσει αναγνώσεις παραμυθιών της λαϊκής και της έντεχνης παράδοσης από όλον τον κόσμο το Σάββατο 4/9, την Κυριακή 12/9 και την Κυριακή 19/9 (19.00-20.00). Παράσταση Καραγκιόζη προγραμματίζει ο Δήμος Αθηναίων για το Σάββατο 8/9 στις 20.00, ενώ η UΝΙCΕF συμμετέχει με τα συνθήματα «Να φέρουμε όλα τα παιδιά στο σχολείο» και «Να κάνουμε την Αθήνα μια πόλη πιο φιλική για τα παιδιά».

Την επίσημη σύστασή της στο ελληνικό κοινό θα κάνει η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και μέλη της θα συζητήσουν για την αστυνομική λογοτεχνία στην Ελλάδα με τους θαυμαστές του είδους το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στις 20.00.
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα δώσει συναυλίες, ενώ θα ακουστεί μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Καββαδία, που τιμάται εφέτος, και θα προβληθεί υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ για τη ζωή και το έργο του.
Συνδιοργανωτές του φεστιβάλ είναι ο Πολιτισμικός Οργανισμός και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων. Συμμετέχουν η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UΝΙCΕF, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου στις 20.00 από τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη.

Η Αθήνα του 1880 μέσα από ανέκδοτες φωτογραφίες
Σπάνια ευκαιρία για περιήγηση στους δρόμους, στις αρχαιότητες και σε νεότερα οικοδομήματα της Αθήνας του 1880, των 110.000 κατοίκων, προσφέρουν οι ανέκδοτες φωτογραφίες από εορταστικό λεύκωμα του 1888 οι οποίες θα εκτίθενται στους χώρους του φεστιβάλ. Το λεύκωμα διασώζεται στο Stadtmuseum του Μονάχου. Την επανέκδοσή του ανέλαβε το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο θα παρουσιάσει τη δράση του, μοναδικά τεκμήρια που αφορούν την ιστορία των Αθηνών, τις ψηφιοποιημένες συλλογές του και το λεύκωμα, στο Ζάππειο την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου στις 20.00.

Πηγή: Το Βήμα, Λ. Κουζέλη, 2/9/10