Οι Βέλγοι φέρνουν για πρώτη φορά στην Αθήνα αρχαία ελληνικά νομίσματα από τη συλλογή της Βασιλικής Βιβλιοθήκης του Βελγίου, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010.
Ανάμεσα στα νομίσματα της συλλογής, που θα εκτεθούν στο Νομισματικό Μουσείο (29 Σεπτεμβρίου 2010 – 15 Ιανουαρίου 2011), είναι το τετράδραχμο της Αίτνας, που αποτελεί έργο ιδιαίτερης αισθητικής, αν και ανώνυμου χαράκτη. Φέρει παράσταση Σιληνού στη μία όψη και Δία που κρατά φτερωτό κεραυνό στην άλλη. Οι δύο όψεις του νομίσματος συνδιαλέγονται μέσω συμβόλων που απηχούν τους μύθους της Σικελίας και υποδηλώνουν τη φύση της περιοχής. Παραχωρήθηκε στο βελγικό κράτος από τη μητέρα του πρόωρα χαμένου συλλέκτη Lucien de Hirsch και είναι μοναδικό.
Την περιοδική έκθεση με τίτλο «Ο,τι λάμπει… η βελγική συνεισφορά στην ελληνική νομισματική», οργανώνουν από κοινού η βελγική πρεσβεία στην Αθήνα, η Βασιλική Βιβλιοθήκη του Βελγίου, η Βελγική Σχολή Αθηνών και το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, 25/8/10