Ανοιχτοί για το κοινό θα είναι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα µνηµεία, συµπεριλαµβανοµένης της Ακρόπολης και του Σουνίου, για την αποψινή βραδιά της αυγουστιάτικης Πανσελήνου ύστερα από απόφαση της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), που έρχεται να δώσει τέλος στις συνεχείς υπαναχωρήσεις των τελευταίων ηµερών.
Σε έκτακτη συνέλευσή της χθες, η ΠΕΥΦΑ αναφέρει ότι «παραβλέποντας την αρνητική στάση που τήρησε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ, αποφάσισε να καλέσει τα µέλη της να επιδείξουν αντίστοιχο πνεύµα ευθύνης και να ανταποκριθούν θετικά στην πραγµατοποίηση της αυγουστιάτικης εκδήλωσης».
Η όποια επιπλέον αµοιβή για τους αρχαιοφύλακες ζητείται να κατατεθεί στο Χαµόγελο του Παιδιού καθώς, όπως σηµειώνει η Ενωσή τους, «είναι κατανοητό ότι αυτή µας η απασχόληση είναι προσφορά των εργαζοµένων αρχαιοφυλάκων στη δοκιµαζόµενη κοινωνία». Και συνεχίζουν: «Εφόσον η κυβέρνηση το αντιµετωπίζει ως θεσµό, οφείλει να αφήσει τις προχειρότητες».

Από την τελική λίστα του υπουργείου Πολιτισµού και Τουρισµού για τα µνηµεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που θα άνοιγαν για την αποψινή πανσέληνη νύχτα απουσίαζαν µέχρι χτες η Ακρόπολη και το Σούνιο, καθώς οι αρχαιοφύλακες δεν συµφωνούσαν µε την εθελοντική εργασία ή την αµοιβή των περίπου 30 ευρώ που τους πρότεινε το υπουργείο. Ζητήθηκε τουλάχιστον διπλάσια αµοιβή 60 ευρώ, ενώ έκαναν λόγο για πιέσεις από το υπουργείο. Το ΥΠΠΟΤ χαιρέτισε τη χτεσινή απόφαση της ΠΕΥΦΑ, διαβεβαιώνοντας τους αρχαιοφύλακες ότι «θα πληρωθούν τη νόµιµη αµοιβή τους όπως έχει ανακοινωθεί ήδη», προσθέτοντας ότι «η στάση του υπουργείου και των αρχαιοφυλάκων καθώς και η απήχησή της στην κοινωνία βοήθησαν ώστε τελικά όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι να παραµείνουν ανοιχτοί».

Πηγή: Τα Νέα, 24/8/10