Η περιοδική έκθεση με θέμα «Εικόνες Ελλήνων Εβραίων» σηματοδοτεί το άνοιγμα του φωτογραφικού αρχείου του Εβραϊκού Μουσείου Αθηνών. Οι φωτογραφίες του εν λόγω αρχείου χρησιμοποιούνταν έως τώρα για να εικονογραφήσουν, ως συμπληρωματικό υλικό, τις εκάστοτε εκθέσεις του μουσείου, όπως π. χ. τη σημαντική εκείνη των «Κρυμμένων παιδιών στην Ελλάδα της Κατοχής», που πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2003 έως τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.
Η διενέργεια μιας αμιγώς φωτογραφικής έκθεσης όπως η τρέχουσα, εκτός από τον ιστορικό και λαογραφικό της χαρακτήρα, την αποτύπωση, δηλαδή, της καθημερινής, οικογενειακής, πολιτιστικής, πνευματικής ζωής των Εβραίων σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, αποσκοπεί στην ανάδειξη του πολύτιμου υλικού του φωτογραφικού αρχείου και εν τέλει της σημασίας της φωτογραφικής τέχνης καθ’ εαυτήν.
Το φωτογραφικό αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου περιλαμβάνει 3.500 φωτογραφίες, κυρίως ασπρόμαυρες, κάποιες έγχρωμες και μερικές διαφάνειες (σλάιτς), χωρισμένες σε εκατό θεματικές ενότητες, οι οποίες χρονολογούνται από το 1880, περίπου, μέχρι και σήμερα.

Πηγή: Καθημερινή, 22/8/10