Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας έπραξε το αυτονόητο: μυρίστηκε ότι το μέλλον της επιβίωσής της θα βασιστεί στον ψηφιακό κόσμο. Έτσι, σε αντίθεση με τις άλλες δημόσιες βιβλιοθήκες, που καθυστερούν να υποδεχθούν τις προκλήσεις των μοντέρνων καιρών, τόλμησε να προβεί σε μια σειρά από πρωτιές: έχει αποκτήσει αυτοματοποιημένο κατάλογο από το 1992, ελεύθερη πρόσβαση των χρηστών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο Διαδίκτυο από το 1996, ενώ έχει δική της ιστοσελίδα από το 1997.
Για το γεγονός ότι στάθηκε πρωτοπόρα στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τιμήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς με το βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση», που συνοδεύεται από 1 εκατ. δολάρια! Επιπλέον, η Μάικροσοφτ, εταίρος του Ιδρύματος, θα την προικοδοτήσει με δωρεές λογισμικού και προγραμμάτων διδασκαλίας τεχνολογίας.
Το σκεπτικό αναφέρει ότι της απονεμήθηκε το βραβείο «για τη δημιουργική χρήση των υπηρεσιών πληροφόρησης και τεχνολογίας για την ικανοποίηση των οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών περισσότερων από 180.000 ανθρώπων». Η βιβλιοθήκη εξυπηρετεί τους 50.000 κατοίκους της Βέροιας κι άλλους 130.000 από τις γύρω περιοχές.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Β. Καλαμάρα, 16/8/10