Ένας ελληνο-βελγικός θησαυρός αποκαλύπτεται! Θησαυρός με την πραγματική έννοια της λέξης, σε νόμισμα δηλαδή, και μάλιστα αρχαίο, που είναι και ακριβότερο: η έκθεση «Ό,τι λάμπει…» περιλαμβάνει αρχαία ελληνικά νομίσματα που βρίσκονται είτε στην Ελλάδα είτε σε βελγικές αρχαιολογικές συλλογές και θα παρουσιάζονται από τις 29 Σεπτεμβρίου στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας. Έτσι αρχαία ελληνικά νομίσματα που φυλάσσονται στη Βασιλική Βιβλιοθήκη του Βελγίου έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Παράλληλα θα παρουσιασθεί ο νομισματικός θησαυρός που βρέθηκε στον Θορικό του Λαυρίου κατά τις ανασκαφές της Βελγικής Σχολής Αθηνών. Η έκθεση άλλωστε είναι αποτέλεσμα συνεργασίας φορέων του Βελγίου και της Ελλάδας με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Βέλγιο το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Το περίφημο «τετράδραχμο της Αίτνας», που εξέδωσε η σικελική πόλη κατά τη διάρκεια της σύντομης ιστορίας της, είναι ένα από τα νομίσματα τα οποία έρχονται στην Αθήνα. Πρόκειται για το μοναδικό που υπάρχει, και είχε παραχωρηθεί στο βελγικό κράτος από τη μητέρα του συλλέκτη Lucien de Ηirsch. Με παράσταση Σιληνού στη μία όψη και τον Δία που κρατά φτερωτό κεραυνό στην άλλη, είναι ένα έργο ιδιαίτερης αισθητικής αξίας.

Το σύνολο των νομισμάτων εξάλλου- κυρίως αργυρά αθηναϊκά τετράδραχμα αλλά και χρυσοί στατήρες- που βρέθηκαν το 1969 στο Θορικό από βέλγους αρχαιολόγους (σήμερα φυλάσσεται στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών) έχει ιδιαίτερη αξία. Και τούτο διότι ο τόπος όπου βρέθηκε, αποτελούσε κατά την αρχαιότητα τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα γειτονικά μεταλλεία αργύρου του Λαυρίου και στα νομισματοκοπεία της αρχαίας Αθήνας. Εκεί λάμβανε χώρα η προεργασία, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η ποσότητα του μετάλλου που απαιτούνταν για την παραγωγή των αθηναϊκών νομισμάτων. Επιπλέον το περιεχόμενο του θησαυρού αποδείχθηκε πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των ερευνητών-νομισματολόγων για τη μελέτη της τεχνοτροπικής εξέλιξης των αθηναϊκών τετραδράχμων.

Η έκπληξη όμως της έκθεσης είναι η παρουσίαση ενός ακόμη νομισματικού θησαυρού ο οποίος προέρχεται από την Αίγυπτο αλλά φυλάσσεται στη Βελγική Βιβλιοθήκη του Βελγίου. Πρόκειται για τον θησαυρό από την Τell el-Μaskhuta, που αποτελείται από «απομιμήσεις» αθηναϊκών τετραδράχμων. Η προέλευσή του και το πλήθος των νομισμάτων που περιέχει, μαρτυρούν την έκταση της διάδοσης των αθηναϊκών νομισμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: Το Βήμα, Μ. Θερμού, 12/8/10