Πριν από 70 περίπου χρόνια, μια μεγάλη αρχαιολογική καταστροφή συντελέστηκε στο Βερολίνο, όταν μια βόμβα χτύπησε το Μουσείο Τελ Χαλάφ της πόλης και μετέτρεψε σε θραύσματα μια ομάδα γλυπών 3000 ετών. Σήμερα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας τα ανεκτίμητα τέχνεργα ανασυστάθηκαν και σύντομα πρόκειται να εκτεθούν και πάλι.

Εξήντα γλυπτά, πολλά από αυτά μνημειακού χαρακτήρα, απαρτίζουν ό, τι έχει αποκατασταθεί μέχρι τώρα από 27.000 θραύσματα, τα οποία ήταν κρυμμένα μέχρι και πριν από εννέα χρόνια στο υπόγειο του Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο – μέχρι και πριν τις εργασίες συντήρησης. Πρόκειται για αγάλματα θεοτήτων και σκηνές αναγλύφων που ήρθαν αρχικά στο φως στη Συριακή έρημο, στη θέση Τελ Χαλάφ της Β. Συρίας σε ανασκαφή χρηματοδοτημένη από τον γερμανό τραπεζίτη και αρχαιοδίφη Max von Oppenheim. Εκεί, οι Γερμανοί είχαν αποκαλύψει λόγο πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα ερείπια ανακτόρου που ανάγεται στους Αραμαίους. Από το 1911 μέχρι και το 1929 η ομάδα έστειλε στη Γερμανία μεγάλο μέρος των ευρημάτων – ανεκτίμητους θησαυρούς από γύψο, ξύλο, λίθο και άλλα υλικά – και σύστησε μουσείο αφιερωμένο στη θέση. Κατά τους βομβαρδισμούς όμως του 1943 όλα αυτά έμελλε να γίνουν στάχτη όταν στο εσωτερικό του μουσείου αναπτύχθηκε θερμοκρασία πάνω από 1000 βαθμούς. Γύψινα και ξύλινα αντικείμενα κάηκαν ολοσχερώς ενώ μόνο τα τέχνεργα από βασάλτη επιβίωσαν σε θραύσματα. Ήταν ολοφάνερο ότι το Τελ Χαλάφ είχε περάσει πλέον στη σφαίρα του μύθου.

Δεν ήταν όμως έτσι. Τα 27.000 θραύσματα συλλέχθηκαν και φυλάχτηκαν προσεκτικά, μέχρι να έρθει η ώρα να αναβιώσουν! Το τεράστιο πάζλ συναρμολογήθηκε και τώρα ένα μέρος των θησαυρών του Τελ Χαλάφ είναι και πάλι στη διάθεση επιστημόνων και κοινού. Από τον προσεχή Ιανουάριο θα καλωσορίζουν τους επισκέπτες του Μουσείου της Περγάμου, ως τμήμα της νέας εισόδου στο χώρο.

Πηγή:Google News, 3/08/10

Ζ.Ξ.