Κυπριακό ίδρυμα χρηματοδοτεί μνημείο που βρίσκεται στην Τουρκία, στην καρδιά μιας περιοχής που κατοικείται από Κούρδους ισλαμιστές. Τα περίφημα εντοίχια ψηφιδωτά των αρχών του 6ου αιώνα στο Καθολικό της Μονής του Αγίου Γαβριήλ, ή Μαρ Γκαμπριέλ στα αραμαϊκά, θα συντηρηθούν με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Αναστασίου Λεβέντη μετά από αίτημα ομάδας Γάλλων επιστημόνων που εδρεύει στο Παρίσι (Societe d’Etudes Syriaques).
Η Μονή βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνιά της Τουρκίας, εκεί που συνορεύει με τη Συρία και το Ιράκ, στη λοφώδη περιοχή του Τουρ Αμπδίν (Όρος των προσκυνητών του Θεού). Ομάδα Γάλλων συντηρητών έχει δώσει τις πρώτες βοήθειες στα ψηφιδωτά με χορηγία του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών και δύο ανώνυμων χορηγών. Συντονιστής του προγράμματος είναι ο νεαρός Γάλλος ερευνητής Σεμπάστιαν ντε Κουρτουά, που έγραψε τη διδακτορική διατριβή του για την ιστορία της Μονής του Μαρ Γκαμπριέλ.
Με σκοπό τη χρηματοδότηση της συντήρησης των ψηφιδωτών από το Ίδρυμα Λεβέντη, ο διευθυντής του, Βάσος Καραγιώργης, Κύπριος καθηγητής Αρχαιολογίας, επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μονή μαζί με τον σύμβουλο του Ιδρύματος, βυζαντινολόγο Χαράλαμπο Μπακιρτζή, επίτιμο έφορο Βυζαντινών Μνημείων Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Έθνος, 3/8/10