Η κατεξοχήν περιοχή-σταθμός για τη μελέτη της ιβηρικής αρχαιολογίας χαρακτηρίζεται η La Bastida de les Alcusses μετά από την αποκάλυψη σημαντικών αντικειμένων 2400 ετών.

Οι ανασκαφές στο χώρο που βρίσκεται στην περιφέρεια της Βαλένθια έφεραν στο φως εξήντα σιδηρά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων όπλα και καρφιά που αποτελούσαν εξαρτήματα υπερθύρου. Τα αντικείμενα εντοπίστηκαν στη Δυτική Πύλη του αρχαιολογικού χώρου της La Bastida de les Alcusses, όπου επικεντρώθηκαν οι αρχαιολόγοι κατά την τελευταία ανασκαφική περίοδο και παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε επίσημη εκδήλωση. Ορισμένα από τα όπλα απαρτίζουν πέντε πλήρη οπλικά σύνολα, τα οποία ήταν θαμένα στη θέση κοντά στην πύλη. Παρατηρήθηκε μάλιστα ότι τα όπλα καθώς και υπολείμματα τροφών, κεραμική και τμήματα θύρας ήταν όλα καμμένα και θαμμένα με επιμελή τρόπο στο έδαφος. Με βάση τα παραπάνω, οι ειδικοί θεωρούν ότι τα ευρήματα είναι ό, τι απέμεινε από μέχρι σήμερα άγνωστη τελετουργία!

Αν και είχε ανασκαφεί στο παρελθόν, η Δυτική Πύλη αποτελούσε αίνιγμα για τους επιστήμονες που πάντα υποπτεύονταν ότι έκρυβε κι άλλα μυστικά. Η εφετινή ανασκαφή επιβεβαίωσε τις προσδοκίες τους, προσθέτοντας, με τα τελετουργικά θαμμένα αντικείμενα, νέα στοιχεία στην ιβηρική αρχαιολογία.

Πηγή:Artdaily, 2/08/10

Ζ.Ξ.