Αν περπατάτε στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα έχετε προσέξει μια λιτή κατασκευή σε σχήμα Π στην είσοδο της Πλάκας, ακριβώς απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης και την οδό Μακρυγιάννη. Πολλοί Αθηναίοι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τι ακριβώς στεγάζει αυτό το νέο, χαμηλόφωνο κτίσμα. Και πώς να γνωρίζουν, αφού εξακολουθεί να παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο.
Πρόκειται για το Πληροφοριακό Κέντρο που κατασκευάστηκε από την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας σε μια εσοχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ανάμεσα στις οδούς Θρασύλλου και Βύρωνος. Αν και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και το κτίριο έχει παραδοθεί, είναι βέβαιο ότι δεν θα προλάβει τη φετινή τουριστική σεζόν. Γιατί ο σκοπός της λειτουργίας του είναι να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες της Αθήνας σε ένα κομβικό σημείο του αρχαιολογικού περιπάτου της πόλης. Υπό κανονικές συνθήκες το Κέντρο, εξοπλισμένο με το κατάλληλο ενημερωτικό υλικό, θα μπορούσε να είναι ένα άρτιο info center σε μια προσπάθεια προσανατολισμού των τουριστών μας σε έξι από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας και τις κεντρικές της γειτονιές. Επίσης θα διέθετε πωλητήριο αντιγράφων και αναμνηστικών, μικρή αίθουσα παρακολούθησης βίντεο ή ψηφιακών αναπαραστάσεων και χώρους υγιεινής.
Η ευθύνη ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το οποίο δεν έχει προχωρήσει στην στελέχωση του Κέντρου. Είναι σαφές ότι αυτήν την περίοδο κάθε σκέψη για προσλήψεις είναι απαγορευτική, αλλά το Κέντρο θα μπορούσε να ανοίξει με μετατάξεις ή αποσπάσεις υπαλλήλων του ΥΠΠΟΤ. Τι περιμένουμε;

Πηγή: Καθημερινή, Δ. Ρηγόπουλου, 28/7/10