Το πράσινο φώς – και την απαραίτητη χρηματδότηση – πήρε πρόσφατα ένα επιστημονικό πρόγραμμα με σκοπό την ανοικτή πρόσβαση σε αρχαίες πηγές και την ταυτόχρονη σήμανση και εξερεύνηση των γεωγραφικών όρων που υπάρχουν σε αυτές με διαδικτυακούς χάρτες.

Ο λόγος για το πρόγραμμα «Google Ancient Places: Discovering historic geographical entities in the Google Books corpus» ή αλλιώς GAP, το οποίο, μαζί με άλλα έντεκα προγράμματα ανθρπιστικών επιστημών χρηματοδοτείται από την Google στα πλαίσια ενός ευρύτερου Ερευνητικού Προγράμματος Ψηφιοποίησης Ανθρωπιστικών Επιστημών (Digital Humanities Research Programme) της εταιρείας. Σκοπός του προγράμματος είναι η σήμανση αρχαιων γεωγραφικών τοποθεσιών που αναφέρονται σε κείμενα και βιβλία που βρίσκονται ψηφιοποιημένα στο αρχείο Google Books και η ψηφιακή σύνδεση των τοποθεσιών που αναφέρονται στα αρχαία αυτά κείμενα με τα εργαλεία Google Earth και Google Maps της διάσημης μηχανής αναζήτησης. Ο τρόπος με τον οποίον λειτουργεί το GAP επιτρέπει στους διαχειριστές να δημιουργούν συνδέσμους στα αρχαία κείμενα μέσα από τους δικούς τους ιστοτόπους έτσι ώστε η πρόσβαση σε συγκεκριμένα χωρία να είναι άμεση. Επίσης, στο GAP θα γίνει χρήση των ψηφιακών αρχείων HESTIA και Open Context.

«Τώρα, μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων θα μπορεί να τα ανακαλύψει» αναφέρει για τα δυσπρόσιτα μέχρι σήμερα αρχαία κείμενα ο Leif Isaksen, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, ο οποίος εργάζεται στο πρόγραμμα μαζί με τους δρες Elton Barker και Eric Kansa του βρετανικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Μπέρκλεϊ αντίστοιχα. Σημειώνει επίσης ότι η απόκτηση από την Google του χώρου αποθήκευσης δεδομένων Freebase είναι που δίνει τη δυνατότητα πραγμάτωσης σε άπειρα προγράμματα όπου συνδυάζονται οι ανθρωπιστικές επιστήμες με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Πηγή:Alphagalileo, 21/07/10

Z.Ξ.