Σχεδόν κατεστραμμένη από τις μπουλντόζες ήταν η λοφόσχημη έκταση στη θέση Τελ Φαντούς Κφαραμπίντα, κοντά στην παραλιακή πόλη Μπατρούν στο Λίβανο, όταν φοιτητές του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στη Βηρυτό (AUB) παρατήρησαν ασυνήθιστο αριθμό κεραμικών οστράκων στην επιφάνειά της. Η παρατήρηση αυτή στάθηκε αφορμή για την έναρξη μιας μεγάλης ανασκαφής που αποκάλυψε τελικά μια αξιόλογη πόλη της Εποχής του Χαλκού!

Σφραγίσματα από πηλό με παράλληλα στη σημαντική αρχαία πόλη Βύβλο, λίθινες βάσεις κιόνων και θεμέλια που συστήνουν την ύπαρξη πολυόροφων κτισμάτων ύψους 15 μ. και οχυρώσεις είναι μερικά από τα δείγματα του ρόλου της πόλης που άκμασε από το 3000 μέχρι και το 1800 π.Χ. Σύμφωνα με αυτά, η εγκατάσταση ήταν ίσως “δορυφόρος” της Βύβλου και αποτέλεσε επαρχιακό διαμετακομιστικό κέντρο. Παρά την οχύρωση – μαρτυρία ανάγκης για προστασία – , δεν διατηρούνται ίχνη βίαιης καταστροφής γι αυτό και η εγκατάλειψη της πόλης στα 1800 π.Χ. αποτελεί ακόμη αναπάντητο ερώτημα. Το ίδιο ισχύει και για τα ταφικά έθιμα, που περιλάμβαναν ταφές εντός και εκτός της πόλης, αλλά τα ευρήματα είναι λίγα για να επιτρέψουν τη σύσταση θεωριών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απάντηση στη μυστηριώδη εγκατάλειψη του χώρου ενδέχεται να βρίσκεται στα σκουπίδια του! Μικρά αγγεία με υπολείμματα τροφών στο εσωτερικό τους που άφησαν πίσω οι κάτοικοι, δείχνουν, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών Hermann Genz, βιαστική φυγή. Μια άλλη εκδοχή συστήνει την εγκατάλειψη της πόλης λόγω της αποψίλωσης του δάσους στην περιφέρειά της, γεγονός που συντέλεσε στην ξηρότητα του εδάφους. Κατα ενδιαφέροντα τρόπο, η περιβαλλοντική αυτή καταστροφή φαίνεται ότι ξεκίνησε ταυτόχρονα με την εμπορική άνοδο της πόλης στα 3000 π.Χ. Είναι όμως τα δύο φαινόμενα συναφή; Η έρευνα θα δείξει.

Πηγή: Daily Star, 17/07/10

Ζ.Ξ.