Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε τη λήξη των φετινών ανασκαφών στη Δρομολαξιά, θέση Βυζατζιά (Χαλά Σουλτάν Τεκκέ), που διεξήχθησαν κατά το μήνα Μάιο υπό τη διεύθυνση του Καθ. Peter M. Fischer του Πανεπιστημίου Gothenburg της Σουηδίας.
Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, η αρχαία πόλη που αποκαλύφθηκε στη θέση αυτή κατοικείτο κατά την ύστερη εποχή του χαλκού (περ. 1600-1100 π.Χ.) και απλωνόταν σε έκταση περίπου 25 εκταρίων, γεγονός που την καθιστούσε μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση πόλεις της Κύπρου κατά την ύστερη εποχή του χαλκού.
Κατά τις έρευνες χρησιμοποιήθηκαν εξειδικευμένες μέθοδοι μεταξύ των οποίων μια εξελιγμένη μορφή GPS για τον ακριβή εντοπισμό της περιοχής των ανασκαφών.
Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ηλεκτρομαγνητικοί ανιχνευτές, σύστημα μετρήσεων με laser, όπως και γεωραντάρ. Τα αποτελέσματα που έφερε στο φως η χρήση του γεωραντάρ ήταν πολύ σημαντικά, αφού διαγράφηκαν τα ίχνη ενός μεγάλου συγκροτήματος, διαστάσεων περίπου 30μΧ30μ, που βρισκόταν πολύ βαθιά στο έδαφος. Επίσης, με τη βοήθεια ελικοπτέρου των αστυνομικών δυνάμεων, λήφθηκαν αεροφωτογραφίες της ανασκαφής.
Οι φετινές ανασκαφές έφεραν στο φως έκταση 10μΧ10μ του εν λόγω συγκροτήματος. Συνολικά αποκαλύφθηκαν μέχρι στιγμής εννέα δωμάτια τα οποία είχαν δύο οικοδομικές φάσεις: η μία χρονολογείται στο 13ο-12ο αι. π.Χ και η άλλη μερικές εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα.
Τα ευρήματα από το μερικώς ανεσκαμμένο κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνουν κεραμική ντόπια και εισηγμένη, χάλκινα οστέινα και λίθινα αντικείμενα.

Πηγή: Η Σημερινή, 15/7/10