Περίοδο τριάντα χρόνων κυκλοφορίας συμπληρώνει εφέτος το περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες» εορτάζοντας τη διαρκή παρουσία του στα αρχαιολογικά πράγματα της χώρας δημιουργικά και ανανεωτικά.
Νέο εύχρηστο σχήμα, πλουσιότερο φωτογραφικό υλικό, νέο λογότυπο, καθαρές, λιτές φόρμες και μια αίσθηση φρεσκάδας, που όχι μόνο δεν συγκρούεται με το περιεχόμενο αλλά το καθιστά περισσότερο προσιτό στους νέους αναγνώστες. Οι τελευταίοι, όπως τόνισε η εκδότρια-διευθύντρια κυρία Άννα Λαμπράκη στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, συνιστούν τον βασικό αποδέκτη του περιοδικού από τότε που δημιουργήθηκε, τον Δεκέμβριο του 1981: «Από την αρχή μάς ενδιέφερε να βοηθήσουμε τους νέους να μάθουν την αρχαιολογία του τόπου τους, να μάθουν να αγαπούν και να σέβονται τα αρχαία μας».
Ένα περιοδικό που ασχολείται με την αρχαιότητα —πιστός συμπαραστάτης σε κάθε επιστημονική έρευνα, τεκμηρίωση και ανάδειξη— αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόσληψή της από τον σύγχρονο άνθρωπο ήταν όλα αυτά τα χρόνια το «Αρχαιολογία και Τέχνες». Μέσα από τα 115 τεύχη του αυτό το τριμηνιαίο περιοδικό απέδειξε έμπρακτα την αφοσίωσή του στον αρχαίο και μεταγενέστερο ελληνικό πολιτισμό δημοσιεύοντας πρωτότυπες μελέτες από διακεκριμένους επιστήμονες αλλά και προδημοσιεύοντας κατά καιρούς συμπεράσματα σημαντικών ανασκαφικών ερευνών. Παράλληλα όμως, με σημαντικά αφιερώματα σε θέματα ασυνήθιστα όπως τα όνειρα, η αυτοκτονία, η μόδα κ.ο.κ., το περιοδικό έχει εξερευνήσει και αναδείξει δεκάδες άγνωστες και συναρπαστικές πτυχές του παρελθόντος και της Ιστορίας μας.
Ύστερα από 30 χρόνια λοιπόν η ανανέωση της μορφής του ήταν ένα σοβαρό ζητούμενο, κάτι που επιτεύχθηκε διά χειρός του graphic designer Γιάννη Καρλόπουλου, ο οποίος παραδίδει στο κοινό ένα περιοδικό ελκυστικό και σύγχρονο.
Αφιερωμένο στη Γεύση είναι εξάλλου αυτό το επετειακό τεύχος, με μια ειδική προσέγγιση όμως, η οποία έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβάνονταν αυτήν την αίσθηση οι αρχαίοι Ελληνες.
Ένας νέος θεσμός, τέλος, «Τα μικρά της Αρχαιολογίας», ισχύει από τώρα, με τη συμμετοχή μαθητών από όλη την Ελλάδα, που θα μπορούν να στέλνουν στον ιστότοπο του περιοδικού (www.arxaiologia.gr) βίντεο με αρχαιότητες που έχουν γυρίσει οι ίδιοι. Τα μαθητικά βίντεο που θα συγκεντρωθούν μέσα στην ερχόμενη διετία θα κριθούν από ειδική επιτροπή ώστε το καλύτερο να προβληθεί στο Φεστιβάλ Αρχαιολογικών Ταινιών «Αγών».

Πηγή: Το Βήμα, Λουίζα Αρκουμανέα, 6/7/2010