Ελαττώνει, και μάλιστα δραστικά, τις επιτροπές του το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικού Έργου. Ο νέος πρόεδρός του, Ισίδωρος Κακούρης, επιστήμονας που ως παλαιό κορυφαίο στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες προστασίας και ανάδειξης των μνημείων, φρόντισε να περιοριστεί ο αριθμός ξεκινώντας με επιτροπές που δεν είχαν καν λειτουργήσει ή που έχουν ολοκληρώσει το έργο τους. Αναμένεται νέα μείωση στο μέλλον, όταν και άλλα έργα θα έχουν τελειώσει, με σκοπό να φτάσει ο τελικός αριθμός των έργων τα 15 – μέχρι τώρα ήταν παραπάνω από διπλάσιος.
Η νέα πολιτική ηγεσία αποφάσισε να προχωρήσει στο νοικοκύρεμα του Ταμείου με την κατάργηση δώδεκα Επιτροπών και στην προώθηση των υπαλλήλων αορίστου χρόνου στις αντίστοιχες Εφορείες Αρχαιοτήτων. Έτσι, κλείνουν οριστικά τρεις επιτροπές που δεν λειτούργησαν ποτέ: του αρχαίου θεάτρου Ερέτριας και Ιερού Αρτέμιδος στην Αυλίδα, του Δικτύου αρχαιολογικών χώρων προ-Κασσάνδρειας ή προϊστορικής Θεσσαλονίκης και Ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων Ολυμπίας.
Κλείνουν, επίσης, άλλες οκτώ που έχουν ολοκληρώσει το έργο τους: Μυκηνών, Κέντρου Λίθου, Νοτιοανατολικής Αττικής – Λαυρεωτικής, Ενοποίησης Αρχαιολογικών χώρων Μαραθώνα, Αποκατάστασης του Ιλίου Μελάθρου σε Νομισματικό Μουσείο, Υδάτινες Πολιτιστικές Διαδρομές, Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, Ανάδειξης μνημείων αρχαίας Ήλιδας.
Τα περισσότερα από τα σημερινά προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν, πάντως, από το ΕΣΠΑ.

Πηγή: Έθνος, Α. Κωττή, 6/7/10