Διπλό «άνοιγμα» στην πόλη αλλά και εκτός ελληνικών συνόρων επιχειρεί το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το παραπάνω στίγμα έδωσε ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ κ. Ιωάννης Μάνος κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος της σεζόν 2010-2011, η οποία σηματοδοτεί την 20ή καλλιτεχνική περίοδο του Μεγάρου. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος ο κ. Μάνος τόνισε ότι εκτός από τους κήπους και το πρόγραμμα Μegaron Ρlus που έχει καταφέρει να προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους, στο μέλλον προγραμματίζονται μια σειρά ακόμη εκδηλώσεις και συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς της πρωτεύουσας. Αναφορικά, δε, με τον διεθνή προσανατολισμό η συνεργασία με το θέατρο της Σκάλας του Μιλάνου η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί θα επεκταθεί και σε άλλους φορείς του εξωτερικού (θέατρο Ρεάλ της Μαδρίτης κ.α.). Στο πλαίσιο αυτό, σταθερή επιδίωξη είναι η αμοιβαιότητα με την έννοια της στήριξης της ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας και των συντελεστών της.

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ υποστήριξε ότι το Μέγαρο θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του στη δημιουργία πολιτιστικής δυναμικής. Αναφερόμενος στον εμπνευστή και ιδρυτή του Μεγάρου Χρήστο Λαμπράκη ο κ. Μάνος είπε ότι το Μέγαρο εισέρχεται στη δεύτερη 20ετία λειτουργίας του, ακολουθώντας τις σταθερές αξίες του αλλά και καταβάλλοντας συνεχή προσπάθεια να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις βάσει της πεποίθησης ότι ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει ώστε τα πράγματα να αλλάξουν στη χώρα μας προς το καλύτερο.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν, χθες, το Μέγαρο στοχεύει στη διαμόρφωση τριετούς οικονομικού αλλά και καλλιτεχνικού προγραμματισμού. Δεδομένου ότι η κρατική επιδότηση μειώθηκε δραστικά, το Μέγαρο σκοπεύει να αναπτύξει τους ίδιους πόρους οι οποίοι συνίστανται στη συνεδριακή δραστηριότητα, στην προσέλκυση νέων ακροατηρίων αλλά και στη στήριξη των χορηγών. Σχετικά, δε, με το τελευταίο αυτό σκέλος ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ ανακοίνωσε ότι κατά την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο οι χορηγίες θα είναι υψηλότερες των δύο προηγούμενων ετών. Ωστόσο, το Μέγαρο μελετά τη δημιουργία σταθερού χορηγικού συστήματος με σκοπό τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητάς του. Σε ό,τι αφορά κατ΄ εξοχήν το πρόγραμμα της σεζόν 2010-2011- το οποίο παρουσίασε ο Νίκος Τσούχλος , εφεξής καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου όπως ανακοινώθηκε χθες- οι γνωστές σειρές και κύκλοι του Μεγάρου συνεχίζονται και εμπλουτίζονται. Μια ακόμη φορά ο προγραμματισμός περιλαμβάνει διεθνείς αστέρες (η υψίφωνος Ρενέ Φλέμινγκ, ο σουπερστάρ ρώσος αρχιμουσικός Βαλέρι Γκέργκιεφ , ο «δικός μας» Λεωνίδας Καβάκος , η πιανίστρια Ελέν Γκριμό κ.ά.) και συγκροτήματα (Μπαλέτα Μπαλσόι, Παιδική Χορωδία Βιέννης κ.ά.) αλλά και έλληνες δημιουργούς τόσο καταξιωμένους όσο και νεότερους ή νεότατους. Παράλληλα προβλέπονται αφιερώματα στη σύγχρονη μουσική, ειδικά προγραμματισμένες παραγωγές για τα 20χρονα του Μεγάρου, τα εκπαιδευτικού χαρακτήρα κυριακάτικα πρωινά αλλά και οι εκδηλώσεις του Μegaron Ρlus το οποίο εφεξής εντάσσεται στον γενικότερο προγραμματισμό και θα καλύπτει χρονικά όλη την καλλιτεχνική περίοδο. Χάρη, δε, στη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης η ΚαμεράταΟρχήστρα των Φίλων της Μουσικής αποκτά προοπτική τριετίας και τα σχέδια θα ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο. Το πρόγραμμα της επόμενης σεζόν συμπληρώνουν τέλος συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Ορχήστρας των Χρωμάτων, της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων αλλά και του Ελληνικού Φεστιβάλ. Ωστόσο, πέραν της περιόδου που έπεται και σε βάθος τριετίας, το Μέγαρο έχει συμφωνήσει και θα φιλοξενήσει σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα τους διάσημους αρχιμουσικούς Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ , Σάιμον Ρατλ, Κρίστιαν Τίλεμαν, τον πιανίστα Μαουρίτσιο Πολίνι, τη βιολονίστρια Αννε Σόφι Μούτερ κ.ά.

Πηγή: Το Βήμα, 17/6/10