Η Καπέλα Σιξτίνα της Παλαιολιθικής εποχής, το θαυμαστό σπήλαιο της Αλταμίρα στην Ισπανία, που περιέχει ορισμένες από τις σημαντικότερες προϊστορικές τοιχογραφίες, θα ξανανοίξει για το κοινό, μετά οκτώ χρόνια από το κλείσιμό του, το 2002.
Όλο αυτό το διάστημα που το σπήλαιο παρέμενε κλειστό, το κοινό μπορούσε να θαυμάσει αντίγραφο του σπηλαίου, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη Santillana del Mar και σε ετήσια βάση προσελκύει το ενδιαφέρον πάνω από 2,5 εκατ. επισκεπτών.
Το σπήλαιο θα ξαναλειτουργήσει στα τέλη του έτους καθώς επιτροπή ειδημόνων θα καθορίσει πόσοι επισκέπτες θα μπορούν να εισέρχονται έτσι ώστε η παρουσία τους να μην επιφέρει φθορές στις σπάνιες τοιχογραφίες, οι οποίες έχουν ηλικία 14.500 ετών.
Το σπήλαιο, το οποίο είχε εντοπισθεί στα τέλη του 19ου αιώνα, είχε κλείσει αρκετές φορές στο παρελθόν διότι οι τοιχογραφίες καταστρέφονταν από το διοξείδιο του άνθρακα της αναπνοής τέτοιου μεγάλου αριθμού επισκεπτών.

Η Αλταμίρα έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco.

Α.Μ.

Πηγή: Τelegraph.co.uk, Fiona Govan, 9/6/10
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/spain/7814327/Spain-to-reopen-Altamira-Caves-despite-risk-of-destroying-prehistoric-paintings.html