Νεκροταφείο μονομάχων φαίνεται ότι αποκάλυψαν στο κέντρο της βρετανικής πόλης Γιορκ αρχαιολόγοι του York Archaeological Trust.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας Kurt Hunter-Mann, οι έρευνες έχουν ήδη αποκαλύψει 80 τάφους σε καθέναν από τους οποίους βρέθηκε από ένας νεκρός. Παντού όμως τα κρανία βρέθηκαν απομακρυσμένα από τα υπόλοιπα σώματα, κάτι που δηλώνει αποκεφαλισμό, ενώ πολλά από αυτά έφεραν κακώσεις από εργαλεία με ισχυρή λεπίδα – σπαθιά και κάποτε τσεκούρια. Όσο για τα υπόλοιπα οστά, αρκετά έφεραν ίχνη από δάγκωμα σαρκοβόρου ζώου και σημάδια από επουλωμένα τραύματα που βρίσκουν παράλληλα σε οστά μονομάχων από την Έφεσο. Εντύπωση επίσης προκαλεί η ασυμμετρία στα χέρια που παρατηρείται σε αρκετά από τα σώματα. Το χαρακτηριστικό αυτό αναφέρεται για τους μονομάχους σε ρωμαϊκές γραπτές πηγές και σχετίζεται με την προπόνησή τους σε συγκεκριμένα όπλα. 14 τάφοι περιλαμβάνουν κτερίσματα, από τα οποία η χρονολογία του χώρου τοποθετείται μεταξύ του 1ου αι. π.Χ. και του 4ου αι. μ.Χ.

Οι κακώσεις των σωμάτων που συνυπάρχουν με έναν επιμελημένο τρόπο ταφής και η ρωμαϊκή χρονολόγηση συνηγορούν ότι πρόκειται για νεκροταφείο μονομάχων, αν και η έρευνα συνεχίζεται. Αίνιγμα αποτελεί για παράδειγμα ο αποκεφαλισμός των πτωμάτων που ίσως οφείλεται σε τοπικό έθιμο σε αντικατάσταση της συνήθους θανάτωσης των χαμένων της μάχης με μαχαιριά στο λαιμό. Επίσης, παρά το έντονο ρωμαϊκό παρελθόν του Γιορκ, δεν υπάρχουν απτά στοιχεία ότι η πόλη, διέθετε αμφιθέατρο.

«Πρόκειται για διεθνώς ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις», αναφέρει ο δρ Michael Wysocki, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Central Lancashire στον ειδικό κλάδο της φυσικής ανθρωπολογίας που ασχολείται με την μελέτη των συνθηκών θανάτου των φυσικών καταλοίπων. «Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχουμε άλλα πιθανά νεκροταφεία μονομάχων όπου οι νεκροί διατηρούνται σε τέτοιο επίπεδο»

Πηγή: Times Online, 7/06/10

Z.Ξ.