Αστείρευτη πηγή αρχαιολογικού πλούτου φαίνεται ότι είναι η Αίγυπτος, μετά και τον πρόσφατο απολογισμό των ευρημάτων που προέκυψαν από τις ανασκαφές στη χώρα μέσα στους έξι προηγούμενους μήνες ειδικά στις περιοχές Λούξορ, Σακκάρα και Ουάντι ελ-Νατρούν. Εντυπωσιάζει επίσης το γεγονός ότι, παρά την προσφορά των ξένων αποστολών στην Αίγυπτο, ολοένα και περισσότερες αποκαλύψεις αποτελούν έργο αιγυπτιακών αρχαιολογικών ομάδων. Από τα όσα αποκαλύφθηκαν την περίοδο του χειμώνα λοιπόν ξεχώρισαν:

– Τμήμα ζωόμορφου κολοσσιαίου αγάλματος από ροδόχρωμο γρανίτη, πιθανότατα του αρχαίου θεού της σοφίας Θώτ. Το άγαλμα αποκαλύφθηκε στο ΒΔ τμήμα του ταφικού ναού του φαραώ Αμένοφι Γ΄, μετά από σωστική ανασκαφή σε περιοχή σχετιζόμενη με τη θεότητα αυτήν, όπου φαίνεται ότι υπήρχε πομπική οδός με παρόμοια γλυπτά. Η ανασκαφή έγινε από το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων.
– Ο τάφος του βασιλικού γραφέα Πταχμές στη Σακκάρα. Το εύρημα, για το οποίο έχουμε αφιερώσει και εκτεταμένη ανακοίνωση, έχει χαρακτηριστεί ως ο τελευταίος χαμένος τάφος, ενώ η ανασκαφή του από την δρα Όλα ελ-Αγκουίζι (του Πανεπιστημίου του Καΐρου) συνεχίζεται προκειμένου να κατανοηθεί εκτενέστερα η μορφή και ο χαρακτήρας του μνημείου.
– Ένα και μοναδικό αλλά σημαντικής αξίας νόμισμα, που αποκαλύφθηκε στο Ντέιρ Γιέχνες αλ-Κουσέιρ στην περιοχή Ουάντι ελ-Νατρούν. Το νόμισμα αποκαλύφθηκε από κοινή αποστολή του αμερικανικού Πανεπιστημίου Bill και του Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων, και χρονολογείται στο ισλαμικό έτος 103 (721 μ.Χ.), την εποχή του Χαλίφη των Ομμευάδων Yazid Ibn Abdel-Malek Ibn Marawan η οποία χαρακτηρίζεται από πλούτο και ειρήνη. Το νόμισμα φέρει την επιγραφή» Στο όνομα του Θεού του Ελεήμονος».

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην Αίγυπτο, μια άλλη ανασκαφή στη χώρα συγκλονίζει από τις 5 Ιουνίου τις ΗΠΑ μέσω μιας περιοδεύουσας έκθεσης με τίτλο“Cleopatra, the Search for the Last Queen of Egypt” . Η έκθεση παρουσιάζει αντικείμενα από την Αλεξάνδρεια, τη βυθισμένη πόλη Ηράκλειο και κυρίως την έρευνα σε ναό της περιοχής Ταπόσιρις Μάγκνα, Δ. της Αλεξάνδρειας, η οποία γίνεται με σκοπό την εύρεση του τάφου της Κλεοπάτρας. Παρά τις αμφιβολίες που εκδηλώνει η διεθνής επιστημονική κοινότητα για την ορθότητα της υπόθεσης που οδήγησε στην έρευνα στο εν λόγω σημείο, η ανασκαφή αυτή έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και του πανίσχυρου γραμματέα του, Zahi Hawass. Τα αδιαμφισβήτητα αξιόλογα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι βασιλικών αγαλμάτων Πτολεμαίων από γρανίτη καθώς και κοσμήματα, αναπαραστάσεις βασιλικών προσώπων και έγγραφα, παρουσιάζονται με μεράκι αλλά και με υπερβολή: ένας πάπυρος όπου εγκρίνεται η φοροαπαλλαγή ενός ανθρώπου του περιβάλλοντος του Μάρκου Αντωνίου παρουσιάζεται ότι διασώζει τον γραφικό χαρακτήρα της ίδιας της βασίλισσας… Παρά την υπερβολή αυτή, είναι φανερή η πρόθεση των διοργανωτών να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του αμερικάνικου κοινού για τη βασίλισσα, συνδυάζοντας αρχαιολογικούς θησαυρούς με γνωστές αναφορές της ποπ κουλτούρας (σποτ από την γνωστή ταινία με την Elizabeth Taylor προβάλλονται στην έκθεση) και δίνοντας έμφαση στο καινοτόμο πνεύμα της και τις άγνωστες πτυχές της ζωής της. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2011.

Σύνταξη, με πληροφορίες από Ahram Weekly, Telegraph και Art Museum Journal, 7/06/10

Z.Ξ