Το Λαογραφικό Μουσείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το πρώτο στο είδος του πανεπιστημιακό λαογραφικό μουσείο στην Ελλάδα (έτος ίδρυσης 1927), γιορτάζει την επαναλειτουργία του.
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της αίθουσας 8, στο υπόγειο του ιστορικού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, θα παρουσιάζεται από την Τρίτη, 8 Ιουνίου, το σύνολο των σημαντικών του συλλογών στη μόνιμη έκθεση «Τα πολύτιμα της παράδοσης».
Τα μουσειακά του εκθέματα χρονολογούνται στα υστεροβυζαντινά χρόνια, άλλα βυθίζονται στο άγνωστο παρελθόν και άλλα νεώτερα, καθώς προέρχονται από την καθημερινή παράδοση του ελληνικού βίου.
Δύο μοναδικά εκκλησιαστικά σταμπωτά του 18ου αιώνα, μία επιτοίχια πάντα με θριαμβική είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη το 1912, ένα διακοσμητικό αμφορέα με σημαδιακή επετειακή παράσταση, την προτομή του παλικαριού, κέρινα μουσειακά ανδρείκελα, ένα γιλέκο με δικέφαλο κι αγγέλους με χρυσοκέντητη χρονολογία στο τσεπάκι του, τα ιδιόγραφα του Σωτήρη Σπαθάρη στα καράβια του Καραγκιόζη. Όλα τα αντικείμενα «μιλούν» για την ιστορία τους και συνδιαλέγονται εκθεσιακά.
Κοντά σ’ αυτά τα αυτοτελώς σημαντικά, έχει αναδυθεί κι ένας κόσμος «μικρών πραγμάτων»: μια τσαμπούνα, ένα σαμάρι, παλιές φωτογραφίες και πίνακες, διακοσμητικά, έπιπλα, μια παλιά Ρέμινγκτον, ένας προβολέας για γυάλινες διαφάνειες, χειρόγραφα, έγγραφα, σημειώματα, δελτιοθήκες, ετικέτες παλαιάς κοπής, ένα γυάλινο μελανοδοχείο, μια πρυτανική πολυθρόνα, ένας καλόγερος.

Α.Μ.

Πηγή: Aγγελιοφόρος, 7/6/10
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=7&artid=45195