Αναστέλλεται το κλείσιμο της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano. Ο Ιταλός πρόεδρος φέρεται να απαίτησε επίσημα την εξαίρεση της Σχολής από την ομάδα των επιστημονικών ινστιτούτων της χώρας τα οποία θα στερηθούν πλήρως της κρατικής επιχορήγησης στο όνομα του προγράμματος λιτότητας που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της 16ης Μαΐου, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει στο μισό τα έξοδα της χώρας για τον πολιτισμό. Στα πλαίσια του σχεδίου, 232 επιστημονικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και η Αρχαιολογική Σχολή στη Αθήνα, χάνουν εξολοκλήρου την κρατική τους χρηματοδότηση η οποία αποτελεί και βασική πηγή λειτουργικών τους εσόδων και, κατά συνέπεια, κλείνουν. Η ανακοίνωση προκάλεσε την άμεση αντίδραση των ανθρώπων της Σχολής, των εκπροσώπων άλλων ξένων Σχολών και διαφόρων αρχαιολόγων οι οποίοι θεώρησαν καταστροφική την προοπτική της παύσης ενός επιστημονικού έργου που ήδη μετράει έναν αιώνα ζωής (η Σχολή γιόρτασε πρόσφατα τα 100 της χρόνια). Η αντίδραση αυτή εκδηλώθηκε αμέσως και έμπρακτα με τη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για την άρση της άδικης απόφασης.

Φαίνεται λοιπόν ότι η αντίδραση αυτή εισακούστηκε από τον Ιταλό Πρόεδρο ο οποίος, κατά τον διευθυντή της Σχολής Emanuele Greco, αρνείται να προσυπογράψει τον νόμο στο σχέδιο λιτότητας όσο η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή θα βρίσκεται στον κατάλογο των ιδρυμάτων που πρόκειται να κλείσουν. Βέβαια, τίποτα δεν είναι σίγουρο για το μέλλον της Σχολής, που αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στα λειτουργικά της έξοδα. Όσο για εμάς, μπορούμε να υποστηρίξουμε την επιβίωσή της υπογράφοντας στο www.tiny.cc/vm6vj

Πηγή: Athens News, 4/06/10

Ζ.Ξ.