Κάπου στα υπόγεια του νέου Μουσείου Ακρόπολης, στο ηµίφως, ένα εργαστήριο ετοιµάζεται να δεχτεί µια διάσηµη κόρη: την Καρυάτιδα Α του Ερεχθείου, της οποίας οι επισκέπτες του νέου Μουσείου µπορούν πλέον να βλέπουν και τη θαυµαστή πίσω όψη της µε την πλούσια κόµη. Η κόρη, που στην πραγµατικότητα στήριζε όλο το βάρος του µνηµείου, θα καθαριστεί και θα επανέλθει στη θέση της, σε µια κόγχη του πρώτου ορόφου, από όπου θα συνεχίσει να επιβλέπει τον εντυπωσιακό διάδροµο µε το γυάλινο δάπεδο στην αρχή της νέας έκθεσης. Στους ίδιους χώρους καθαρίζονται επιφανειακά «από τις επικαθίσεις αιθάλης µε τη µέθοδο του λέιζερ», συντηρούνται προσεκτικά και τεκµηριώνονται δεκάδες γλυπτά, ενόψει της οργάνωσης νέου εργαστηρίου και αποθήκης γλυπτών -σύµφωνα µε τον εκτενή απολογισµό της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Εφορεία Ακροπόλεως) για το διάστηµα 2008-2010 που παρουσιάστηκε χτες το βράδυ.
«Δύο από τις σηµαντικότερες εργασίες σε γλυπτά που θα εµπλουτίσουν τη νέα έκθεση, διεξάγονται ήδη», ανέφεραν οι υπεύθυνοι της Α΄ ΕΠΚΑ στον απολογισµό τους. «Η αποκατάσταση του µνηµείου της Νίκης του Καλλιµάχου, που προορίζεται για την αρχαϊκή αίθουσα και η ανασυγκρότηση των αυθεντικών θραυσµάτων των νότιων κεντρικών µετοπών του Παρθενώνα, που θα αντικαταστήσουν τα προσωρινά επιχρωµατισµένα εκµαγεία».
Στο µεταξύ, στο κτίριο του παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης θα αρχίσει η ανακαίνιση και η οργάνωση της νέας έκθεσης, ενώ αναδιοργανώθηκαν οι αρχαιότητες γύρω από το Μουσείο, σε ράφια και προσκτίσµατα. Χίλια γλυπτά της νότιας αυλής και 500 θραύσµατα επιγραφών µεταφέρθηκαν στην ηµιυπόγεια αποθήκη, όπως και 6.000 πήλινα αντικείµενα από την Αποθήκη Κεραµικής.

Πηγή: Τα Νέα, 28/5/10