Ολοκληρώνεται φέτος έπειτα από εννέα χρόνια εντατικών εργασιών το μεγάλο αναστηλωτικό έργο της Ακρόπολης των Αθηνών, πρόγραμμα τόσο φιλόδοξο που φάνταζε σχεδόν ακατόρθωτο να ολοκληρωθεί, όταν ξεκινούσε το 2001.
Και τούτο διότι ταυτόχρονα έπρεπε, για πρώτη φορά, να γίνουν επεμβάσεις στον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το Ναό της Αθηνάς Νίκης, εργασίες στα περιμετρικά τείχη της Ακρόπολης, συντήρηση της επιφάνειας των μνημείων, καταγραφή και διερεύνηση των διάσπαρτων επί του βράχου μελών.
Το έργο στην πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αρχικά είχε υπολογισθεί και δικαίως η προϊσταμένη της ΥΣΜΑ (Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης) Μαίρη Ιωαννίδου το έχει χαρακτηρίσει ως ένα «έργο χαράς που μας κάνει υπερήφανους ως Έλληνες».
«Ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά» είπε σε σχετική ομιλία της η κ. Ιωαννίδου, συμπληρώνοντας ότι «στην δίνη των εξελίξεων που ζει την περίοδο αυτή η πατρίδα μας, τολμώ να ευχηθώ οι εργασίες στην Ακρόπολη να συνεχισθούν παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τις μισθολογικές περικοπές του προσωπικού, με τους ίδιους ρυθμούς, το πνεύμα και τον ενθουσιασμό που χαρακτήρισε την περίοδο που τελειώνει».
Υπολογίζεται ότι αναστηλώθηκαν 1.094 αρχιτεκτονικά μέλη με συνολικό βάρος 2.675 τόνων, 686 λίθοι δημιουργήθηκαν από θραύσματα, 1.129 αρχιτεκτονικά μέλη συντηρήθηκαν και 530 κυβικά μαρμάρου χρησιμοποιήθηκαν εδώ και 35 χρόνια, τότε που ξεκίνησε η πρώτη προσπάθεια αναστήλωσης στον Ιερό Βράχο, για να συμπληρωθεί η εικόνα της Ακρόπολης του 2010.
Από το 2001 ως το 2009 έχει αποδειχθεί επίσης με αριθμούς το πόσο γιγάντιο ήταν το αναστηλωτικό έργο.
Συγκεκριμένα, αποσυναρμολογήθηκαν 274 αρχιτεκτονικά μέλη και επανήλθαν στην θέση τους μετά από συναρμολόγηση 415 λίθοι συνολικού βάρους 1.892 τόνων.
Σε όλα τα μνημεία έχουν γίνει προσθήκες από νέο μάρμαρο.
Οι περισσότερες εξ αυτών έγιναν στον Παρθενώνα, όπου τοποθετήθηκαν 88 νέα αρχιτεκτονικά μέλη, σε αντικατάσταση των παλαιών τσιμεντένιων. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 530 κυβικά μέτρα μαρμάρου.
Για τα επόμενα χρόνια έχουν προγραμματιστεί επεμβάσεις σε περιοχές των μνημείων, που παρουσιάζουν δομικά προβλήματα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, επεμβάσεις για τις οποίες η Πολιτεία έχει δηλώσει την πρόθεση της -παρά τις οικονομικές αντιξοότητες- να υποστηρίξει οικονομικά τα έργα της Ακρόπολης.

Πηγή: in.gr, Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 25/5/10