Η Κύπρος -η πνευματική δημιουργία της, η ιστορία της και ο πολιτισμός της- αποτέλεσε σε πολλές περιπτώσεις θεματικό κύκλο σε αρκετά αφιερωματικά τεύχη περιοδικών, κυπριακών και ελλαδικών.
Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκε με το μεράκι του αναγνώστη και τη συστηματικότητα του ερευνητή όλος ο περιοδικός τύπος που έχει ως θέμα την Κύπρο. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Βιβλιογραφική Εταιρεία Κύπρου οργάνωσε έκθεση που περιλαμβάνει κυπριακά λογοτεχνικά περιοδικά, αφιερώματα κυπριακών περιοδικών και αφιερωματικά τεύχη ελλαδικών περιοδικών για την Κύπρο από το 1960 έως το 2010.
Το περιοδικό ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ συγκαταλέγεται στην κατηγορία των περιοδικών, που έχουν οργανώσει αφιερώματα για την Κύπρο και αυτοδίκαια περιλαμβάνονται τα αφιερώματα αυτά στην έκθεση. Πρόκειται για το τεύχος 23 «Κύπρος, ένα σταυροδρόμι: Αρχαιότητα» και τεύχος 24, «Κύπρος, ένα σταυροδρόμι: Μεσαίωνας, Σύγχρονη Εποχή».
Οι διοργανωτές της έκθεσης στη διάρκεια των εγκαινίων της τόνισαν ότι η έκδοση των περιοδικών επιβεβαιώνει το συνεχή πνευματικό διάλογο ανάμεσα στον ελλαδικό και τον κυπριακό χώρο ως προέκταση του κοινού πολιτισμικού παρελθόντος. Τα περιοδικά ενισχύουν την εθνική και πολιτισμική ταυτότητα και αποτελούν βασικό παράγοντα τροφοδότησης της σκέψης και της έκφρασης.

(διάρκεια έκθεσης: 25/5-12/7/10)

Αργυρώ Μαυροζούμη