Εγκαινιάστηκε εχθές το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου από τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Πρόκειται για σύγχρονο μουσείο εμβαδού 2.500 τ.μ., από τα οποία τα 1.500 τ.μ. αποτελούν τους εκθεσιακούς χώρους, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες μουσειολογικές ανάγκες και αντιλήψεις.
Το κτίριο φιλοξενεί περί τις 3000 εκθέματα (αγγεία, γλυπτά, είδη μικροτεχνίας κ.ά.), που προέρχονται από τις σωστικές και συστηματικές ανασκαφές της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο χώρο της αρχαίας πόλης της Σάμου και στην ύπαιθρο χώρα. Μέσα από τα αντικείμενα παρουσιάζεται η ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης και της υπαίθρου από την 5/4η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ. και καταδεικνύεται η σπουδαία θέση του νησιού στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα.
Πλεονέκτημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πυθαγορείου είναι η χωροθέτησή του πλάι σε έναν πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στο κέντρο της αρχαίας πόλης της Σάμου αλλά και της σύγχρονης πόλης του Πυθαγορείου. Ο χώρος αυτός σύντομα θα διαμορφωθεί και θα αναδειχθεί σύμφωνα με εγκριθείσα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτη και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Α.Μ.