114 νέες φιγούρες πήλινων στρατιωτών, ξεπρόβαλαν από το χώμα σε μια από τις τρεις τάφρους του μαυσωλείου του Πρώτου Αυτοκράτορα στο Σιάν της Κίνας, κατά την τελευταία ανασκαφική περίοδο στο χώρο. Τον στρατό συνόδευε μεγάλη ομάδα οστράκων από κατεστραμμένα πήλινα αγγεία, όπλα και άλλα αντικείμενα, ενώ το θαυμασμό των αρχαιολόγων προκαλεί η παρουσία έντονων χρωμάτων σε πολλές από τις φιγούρες.

Οι στρατιώτες αποτελούν τμήμα του μεγάλου πήλινου στρατού που συνόδευε στην τελευταία του κατοικία τον αυτοκράτορα Τσιν-σι-χουανγκ-τι, πρώτο ηγεμόνα της ενωμένης Κίνας. Μέχρι σήμερα, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει περισσότερους από 8000 πήλινους στρατιώτες, ορισμένους ιππείς, που κατασκευάστηκαν το 221 π.Χ. Παρά την καλή διατήρησή τους, οι μέχρι τώρα γνωστές φιγούρες διατηρούν ελάχιστο από το χρώμα που τις κάλυπτε. Θεωρείται λοιπόν ευτύχημα ότι τα νέα ευρήματα σώζουν αρκετά από τα χρώματά τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης προκαλεί το γεγονός ότι πολλά αντικείμενα σώζουν ίχνη καύσης, δείγμα ότι στην τάφρο όπου βρέθηκαν είχε κάποτε σημειωθεί πυρκαγιά. Είναι γνωστό από ιστορικές πηγές ότι το μαυσωλείο είχε καεί λίγο μετά την κατασκευή του, από κάποιον επαναστάτη πολεμιστή, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν απτά στοιχεία για το γεγονός.

Φαίνεται λοιπόν ότι τα νέα ευρήματα προσθέτουν πολλά στις γνώσεις μας για την ιστορία ενός από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία του πλανήτη, αλλά και δείχνει ότι ο τάφος του Πρώτου Αυτοκράτορα κρύβει ακόμη πολλά μυστικά που περιμένουν αποκάλυψη.

Πηγή: BBC News, 12/05/10

Ζ.Ξ.