Τα κατάλοιπα μιας εκκλησίας του 5ου αι. και ενός νειλομέτρου αποκαλύφθηκαν αυτήν την εβδομάδα κατά τις ανασκαφές αιγυπτιακής ομάδας στη Λεωφόρο των Σφιγγών στο Λούξορ.

H εκκλησία εντοπίστηκε στον δεύτερο από τους πέντε τομείς που ορίζουν το χώρο ανασκαφής στη διάσημη πομπική οδό που χαρακτηριζόταν από γλυπτές Σφίγγες κατά μήκος των δύο πλευρών της. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κτίριο είχε κατασκευαστεί με καλοδιατηρημένους ασβεστολιθικούς δόμους οι οποίοι προέρχονταν από πτολεμαϊκούς ναούς. Μάλιστα, στην επιφάνεια σώζονται φαραωνικής τεχνοτροπίας απεικονίσεις Πτολεμαίων αλλά και Ρωμαίων αυτοκρατόρων σε σκηνές προσφοράς σε Αιγυπτίους θεούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας από τους δόμους όπου σώζονται πληροφορίες για τον Μοντουεμχάτ (664-525 π.Χ.), έπαρχο της περιοχής του Λούξορ κατά την 25η φαραωνική δυναστεία.

Το νειλόμετρο – αρχιτεκτονική κατασκευή για τις μετρήσεις της στάθμης του Νείλου – εντοπίστηκε στον τέταρτο τομέα της Λεωφόρου. Πρόκειται για μεγάλο κυλινδρικό κτίσμα με διάμετρο 7μ. και εσωτερική σπειροειδή κλίμακα. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν όστρακα του Νέου Βασιλείου καθώς και τμήματα λίθων που πιθανόν ανήκαν σε βάσεις γλυπτών Σφιγγών. Ορισμένοι από τους λίθους αυτούς φέρουν παραστάσεις του Αμένοφι Γ΄(1410-1372 π.Χ.), αρχικού χορηγού της Λεωφόρου των Σφιγγών αλλά και του ναού του Λούξορ, τον οποίον η πομπική αυτή οδός ένωνε με το ναϊκό συγκρότημα του Καρνάκ.

Πηγή: Heritage Key, 11/5/10

Ζ.Ξ.