Σε νέα εποχή εισέρχεται η ΕΑΧΑ Α.Ε. μετά την ψήφιση της νομοθετικής διάταξης που προβλέπει επέκταση των αρμοδιοτήτων της. Αν και στην επιφάνεια όλα μοιάζουν ίδια η επωνυμία του οργανισμού που δημιουργήθηκε το 1997 με κοινή πρωτοβουλία των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού εδώ και λίγες ημέρες έχει αλλάξει. Η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας με τον διακριτικό τίτλο ΕΑΧΑ Α.Ε. μετονομάστηκε σε Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε.
Η αντικατάσταση της λέξης «Αθήνας» σηματοδοτεί σοβαρές ανατροπές στο αντικείμενο της «νέας» Εταιρείας. Αφενός τα έργα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων που παραμένουν ένας βασικός άξονας δράσης για την ΕΑΧΑ παύουν να αφορούν αποκλειστικά το κέντρο της Αθήνας. Εν δυνάμει μπορεί να επεκταθούν σε όλη την ελληνική επικράτεια. Εδώ εκτιμήθηκε η τεχνογνωσία της ΕΑΧΑ, αλλά και τα αιτήματα άλλων πόλεων της χώρας για σχετικά προγράμματα στα ιστορικά κέντρα τους (Πειραιάς, Πάτρα, Δελφοί, Θήβα). Αφετέρου η προσθήκη της λέξης «αναπλάσεις» επιτρέπει στους ιθύνοντες της Εταιρείας να αναλάβουν ρόλο και εκτός των αρχαιολογικών χώρων, κάτι που ίσχυε και με το προηγούμενο καθεστώς (αναπλάσεις κεντρικών πλατειών της Αθήνας πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και όχι μόνο). Αλλά η πολύπλευρη κρίση του λεγόμενου ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας ήρθε να αποκαλύψει το θεσμικό κενό ενός φορέα που θα αναλάβει τις απαραίτητες δράσεις για την ανάκαμψη μιας τεράστιας περιοχής στην οικονομική και τουριστική καρδιά της πρωτεύουσας. Η ΕΑΧΑ δεν αναλαμβάνει επισήμως αυτόν τον ρόλο αλλά τίθεται στην εμπροσθοφυλακή μαζί με τον Οργανισμό Αθήνας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και τον Δήμο Αθηναίων. Στα καθήκοντα της Εταιρείας συμπεριλαμβάνονται η απομάκρυνση διαφημιστικών πινακίδων και η εκτέλεση προγραμμάτων και έργων ανάπλασης για τη δημιουργία αρχαιολογικών δικτύων και πάρκων και η υλοποίηση έργων περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και χαρακτήρα.
Το βάρος των άμεσων πρωτοβουλιών της ΕΑΧΑ θα δοθεί στα ιστορικά-εμπορικά κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ σε προτεραιότητα μπαίνει η αναβάθμιση του άξονα της οδού Πειραιώς. Πάντως, το πρώτο μεγάλο έργο που θα υλοποιήσει η ΕΑΧΑ με τη νέα της μορφή είναι η πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, προ-ολυμπιακή εκκρεμότητα πολλαπλών συμβολισμών. Θεωρητικά θα επιτευχθεί ο αρχικός στόχος της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων μείζονος σημασίας της Αθήνας, από το Παναθηναϊκό Στάδιο μέχρι τον Κεραμεικό. Στην ΕΑΧΑ ξαναβλέπουν τη μελέτη του 2001 για τις απαραίτητες τροποποιήσεις και πιστεύουν ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς μπορεί να έχει ανακηρυχθεί ο εργολάβος. Η ταχύτητα των εργασιών θα εξαρτηθεί από το αν η ΤΡΑΜ Α.Ε. συναινέσει στη διακοπή των δρομολογιών για τους οκτώ μήνες που απαιτούνται μέχρι την ολοκλήρωση των έργων. Σε διαφορετική περίπτωση η διάρκεια μπορεί να αγγίξει τον ένα χρόνο. Παρεμβάσεις αναμένονται και πίσω από το Δημαρχείο της Αθήνας, στον σκληρό πυρήνα του λεγόμενου «γκέτο». Επίσης, προχωρούν οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση μιας αναβαθμισμένης διαδρομής με εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και φυτεύσεις από το Δημόσιο Σήμα μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος.
To μεγάλο στοίχημα για το κέντρο της Αθήνας είναι η προσέλκυση μόνιμων κατοίκων, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΑΧΑ Α.Ε. Ντόρα Γαλάνη. Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής είχε προτείνει τη δυνατότητα απαλλαγής για 5 ή 10 χρόνια από τη φορολόγηση εισοδήματος των ιδιοκτητών διαμερισμάτων, που ενοικιάζονται σε φοιτητές ή νεαρά ζευγάρια στο εμπορικό τρίγωνο της πόλης, αλλά και την αξιοποίηση του υπάρχοντος οικιστικού αποθέματος από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Πηγή: Καθημερινή, Δ. Ρηγόπουλου, 30/4/10
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100080_30/04/2010_399379