Τμήματα υπόκαυστου λουτρού που συνδέεται με την κατοικία ενός διάσημου πολέμαρχου του 16ου αι. εντοπίστηκαν στην περιοχή Nakagyo του Κιότο της Ιαπωνίας. Η κατασκευή βρέθηκε στο χώρο της έπαυλης του ευγενή Nobunaga Oda η οποία είναι γνωστή με το όνομα Nijo-Goshinzo.
Από ιαπωνικές ιστορικές πηγές αλλά και απεικονίσεις είναι γνωστό ότι ο άρχοντας Oda έκτισε την έπαυλή του το 1576 στο φέουδο της οικογένειας Nijo, το οποίο είχε καταλάβει. Έξι χρόνια μετά την κατασκευή του, και μετά από εχθρικά επεισόδια, το κτίσμα κάηκε και ο ιδιοκτήτης του σκοτώθηκε. Μόλις το 2002 αρχαιολόγοι εντόπισαν τμήμα κρήνης που υπήρχε στον κήπο της έπαυλης. Η εγκατάσταση αυτή όμως, που χρησίμευε για ατμόλουτρα, αντιπροσωπεύει το πρώτο τμήμα της κατοικίας που έρχεται στο φως.

Το λουτρό – ένα είδος σάουνας της μεσαιωνικής Ιαπωνίας – είχε κτιστεί σε χώρο με θέα στον κήπο της έπαυλης. Διαθέτει κάμινο σχήματος U και διαστάσεων 1,1 Χ 1,7 μ. και λίθινα θεμέλια διαστάσεων 1,5 X 1,8 μ. Η κάμινος ήταν λαξευτή στο έδαφος σε βάθος ο,50 μ. και περιβαλλόταν με λίθους. Τυπολογικά η εγκατάσταση είναι παρόμοια με το Okaku-dai, το αρχαιότερο ιαπωνικό λουτρό που συνδέεται από τους επιστήμονες με το ανάκτορο Jurakudai του ευγενούς Hideyoshi Toyotomi. Η χρονολόγηση των ευρημάτων στον 16ο αι. προήλθε και από το αρχαιολογικό ορίζοντα που διαγράφει η κεραμική του χώρου. Σε παράπλευρο χώρο βρέθηκαν επίσης ένα πηγάδι και δεύτερη κάμινος που προοριζόταν για ποδόλουτρα.

Το ατμόλουτρο συνδέεται με την ιεροτελεστία του τσαγιού, η οποία εφαρμοζόταν για να τιμηθούν φιλικά διακείμενοι προσκεκλημένοι των ευγενών της εποχής. Εκπρόσωπος του Αρχαιολογικού Ερευνητικού Ινστιτούτου της Πόλης του Κιότο αναφέρει: «Είναι πιθανό ότι τότε ο πολέμαρχος καλωσόριζε τους καλεσμένους του με ατμόλουτρο και την τελετή του τσαγιού».

Πηγή: The Mainichi Daily News, 29/04/10

Z.Ξ.