Έρευνα για την φυσική μούμια που είναι γνωστή ως Iceman ή Otzi αποκάλυψε εικόνα για το πώς, σε μοριακό επίπεδο, η διαδικασία μουμιοποίηση μπορεί να διατηρήσει το ανθρώπινο δέρμα για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Με πρωτοποριακές τεχνικές μικροσκοπίας οι ερευνητές αποκτούν σταδιακά εικόνα για το πώς οι ανθρώπινα μούμιες μπορεί να είναι εξαιρετικά καλοδιατηρημένες για χιλιάδες χρόνια. Ομάδα επιστημόνων από τη Γερμανία και την Ιταλία ερεύνησε δείγματα δέρματος από τον Ιceman, την παλαιότερη φυσική μούμια της Ευρώπης, καθώς λίγο μετά το θάνατό του θάφτηκε σε έναν παγετώνα στις Άλπεις μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας, για να βρεθεί 5300 χρόνια μετά σε εξαιρετική κατάσταση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βασική κυτταρική δομή του δέρματος της μούμιας είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη σε σχέση με το δέρμα ενός ζωντανού σύγχρονου ανθρώπου, καθώς η αφυδάτωση που υπέστη το δέρμα συντέλεσε στη διατήρηση προστατευτικών λειτουργίών των κυττάρων.

Όταν εντοπίστηκε ο Iceman το 1991, η εμφάνισή του παρέπεμπε σε έναν σύγχρονο νεκρό. Η αποκάλυψη ότι επρόκειτο για έναν κυνηγό της Εποχής του Χαλκού οδήγησε σε μικροσκοπική έρευνα η οποία έδειξε ότι, ενώ η επιδερμίδα δεν διατηρούνταν, το κολλαγόνο του υπόλοιπου, φυσικά μουμιοποιημένου, δέρματος ήταν εξαιρετικά ανθεκτικό. Ο λόγος για την αντοχή αυτή όμως παρέμενε άγνωστος, μέχρι πρόσφατα.

Οι νεότερες έρευνες, κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκε σύγκριση του δέρματος του Iceman με σύγχρονα δείγματα, έδειξαν ότι τα ινίδια κολλαγόνου είχαν παρόμοια δομή σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ με φασματοσκοπική εξέταση φάνηκε ότι και η μοριακή δομή του δέρματος ήταν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη. Η διαφορά όμως στο δέρμα του Iceman εντοπίστηκε στην ελαστικότητά του, η οποία ήταν πολύ λιγότερη σε σχέση με εκείνη των σύγχρονων δειγμάτων. Έτσι, η σταθερότητα στο κολλαγόνο του πιθανότατα να οφείλεται σε αφυδάτωση που προήλθε από λυοφιλίωση ( ξηρότητα λόγω κατάψυξης). Η αφυδάτωση αυτή ενδέχεται να οδήγησε στη δημιουργία πυκνότερων δομών στα ινίδια κολλαγόνου, και στην σταθερότητά του που τελικά απέτρεπε την αποσύνθεση των ιστών.

Πηγή: Physorg, 20/04/10

Ζ.Ξ.