Ημερίδα με κεντρικό θέμα τη συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας στο τεράστιο έργο της αναστήλωσης των μνημείων του Ιερού Βράχου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (ώρα 3 μ.μ.) στο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του μεγαλύτερου μέρους των έργων.
Η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, χάρη σε μια σειρά προγραμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» και το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ’ ΚΠΣ, σχεδίασε και εκπόνησε δράσεις που αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία, με τρεις κυρίως στόχους:
– Την τεκμηρίωση και τη σχεδιαστική αποτύπωση των μνημείων, των τειχών και του βράχου. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε χαρτογράφηση του αναγλύφου της Ακρόπολης, τρισδιάστατη σάρωση του Ερεχθείου και των τειχών, ανάπτυξη ευέλικτου Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών, σε συνδυασμό με αναβάθμιση της υπάρχουσας βάσης δεδομένων για τις αναστηλωτικές επεμβάσεις, και προώθηση των δεδομένων στο Διαδίκτυο.
– Την ενόργανη παρακολούθηση και καταγραφή των σεισμικών δράσεων στα μνημεία. Οι καταγραφές που προκύπτουν αποτελούν το υπόβαθρο για την εκπόνηση μελετών δομικής αποκατάστασης των μνημείων.
– Την ενημέρωση του κοινού και την προβολή των αναστηλωτικών έργων της Ακρόπολης.
Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι μελετητές των έργων και οι εκπρόσωποι των επιστημονικών ιδρυμάτων και φορέων που συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, Χρήστος Μπούρας.

Πηγή: in.gr, 18/3/2010 (Newsroom ΔΟΛ)