Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο χώρο της αρχαιολογίας έκρυβε η γη του Pattanam, ενός μικρού χωριού 2 χλμ. Β. της πόλης Kochi, στο ινδικό κρατίδιο της Kerala. Σύμφωνα με την αρχαιολογική ομάδα Pattanam Excavation, που εργάζεται κάτω από τη διεύθυνση του δρα P.J. Cherian, πριν από 2000 χρόνια, το μικρό χωριό ήταν ένα ακμάζον λιμάνι που γεφύρωνε την τεράστια -γεωγραφική και πολιτισμική – απόσταση που χώριζε την ελληνορωμαϊκή Μεσόγειο με την ινδική υποήπειρο. Με βάση μάλιστα τα ευρήματα, είναι δυνατόν να ταυτιστεί ο χώρος με το θρυλικό λιμάνι που οι Ρωμαίοι ονόμαζαν Μούζιρι, και που απαθανατίστηκε στα ποιήματα Tamil Sangam το όνομα Muciri.

Από το 2005, η ομάδα έχει φέρει στο φως αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, αντικείμενα ναυτικών δραστηριοτήτων – όπως ένα κανό – και κατάλοιπα χρηστικών αντικειμένων όπως όστρακα ρωμαϊκού αμφορέα, πρώιμα τοπικά νομίσματα, εφυαλωμένη κεραμική τυρκουάζ χρώματος, και ανεπεξέργαστες καμέες που πιθανόν προορίζονταν για διακόσμηση με βάση τα ρωμαϊκά πρότυπα. Ψήγματα αντιμονίου συνδέονται με την παρασκευή καλλυντικών.

Τελευταία αποκαλύφθηκε και μια, επεξεργασμένη στις πλευρές της, ημιπολύτιμη πέτρα, που προοριζόταν πιθανόν για περίαπτο ή δακτυλίδι και φέρει εγχάρακτη τη μικροσκοπική – μόλις 2 εκ. – μορφή ενός λιονταριού. Με βάση τη στρωματογραφία του, το τέχνεργο μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά στην περίοδο μεταξύ του 1ου και του 4ου αι. μ.Χ., εποχή ακμής του εμπορίου μεταξύ δυτικοασιατικών και ρωμαϊκών λιμανιών. Η τεχνική τελειότητα που αντανακλάται στο τέχνεργο αυτό και σε άλλα λίθινα και μεταλλικά αντικείμενα (ξεχωρίζει ένα έλασμα με ιδιαίτερη διακόσμηση που βρέθηκε φέτος), αντιπροσωπεύουν το υψηλό επίπεδο στις τεχνικές και την εφαρμογή τους που επικρατούσε κατά την περίοδο εκείνη.

Η Μούζιρις αναζητούνταν για χρόνια από τους ειδικούς, καθώς ανασκαφές σε πιθανές τοποθεσίες κατά το παρελθόν δεν είχαν δώσει ευρήματα. Οι έρευνες όμως στο Pattanam, αποδείχθηκαν τόσο γόνιμες που, ήδη από το 2006 έχει συσταθεί το πρόγραμμα Muziris Heritage Project, με στόχο την αποκατάσταση και τη διατήρηση της θέσης. Η έρευνα έχει την αμέριστη συμπαράσταση της τοπικής κυβέρνησης, η οποία σύστησε το πρόγραμμα, ενώ το Συμβούλιο Ιστορικής Έρευνας της Kerala (Kerala Council for Historical Research) πραγματοποιεί διεπιστημονική έρευνα στο χώρο.

Πηγή: The Hindu, 14/03/10

Ζ.Ξ.