«Πώς αντιμετωπίζεις μια τόσο μεγάλη ποσότητα από καυτό χαλκό και πώς ισορροπεί μια τεράστια κατασκευή βάρους πολλών τόνων σε τρία πόδια;» Αυτά ήταν σύμφωνα με τον ερευνητή Paolo Galluzzi τα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Leonardo Da Vinci κατά την κατασκευή του μνημειακού χάλκινου αλόγου, που του είχε ανατεθεί το 1482 από τον δούκα του Μιλάνου. Το μεγαλεπήβολο έργο, φόρος τιμής στον πατέρα του δούκα, θα είχε ύψος 7,32 μ., βάρος 70 τόνων και τον τίτλο «Il Cavallo», ενώ το σχέδιό του χρειάστηκε μελέτη 17 ολόκληρων χρόνων! Ο ξαφνικός όμως πόλεμος και η εισβολή των Γάλλων στα ιταλικά εδάφη το 1499 μείωσαν τα αποθέματα χαλκού – του υλικού του αλόγου – , ενώ το πήλινο πρόπλασμά του καταστράφηκε από τους κατακτητές.

Την πιθανότητα επιτυχίας αυτού του τεχνολογικού θαύματος που δεν κατασκευάστηκε ποτέ ερευνά ο Paolo Galluzzi, διευθυντής του Ινστιτούτου και Μουσείου Ιστορίας της Επιστήμης στη Φλωρεντία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, που βασίστηκαν στη μελέτη των γραπτών του αναγεννησιακού καλλιτέχνη και πανεπιστήμονα, το παρ ολίγον αριστούργημά του θα μπορούσε να δημιουργηθεί με μια και μόνη έγχυση χαλκού σε μήτρα (καλούπι), διάρκειας μόλις 165 δευτερολέπτων!

Η τεχνική που σκόπευε να χρησιμοποιήσει ο Leonardo λειτουργούσε με την πολλαπλή χρήση «αρνητικών» που χρησίμευαν στην κατασκευή του πυρήνα του καλουπιού, και η οποία ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες αλλά όχι στους ανθρώπους της Αναγέννησης. Απαραίτητη ήταν και μια σειρά κλιβάνων που θα λειτουργούσαν κατάλληλα συγχρονισμένοι, με ειδικό σύστημα. Μέσω υπολογιστή, ο δρ Galluzzi κατάφερε να αναπαραστήσει νοητά όλες αυτές τις διαδικασίες και να συμπεράνει ότι η μελέτη του Leonardo ήταν πέρα για πέρα εφικτή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε ειδική έκθεση στο Μουσείο της Φλωρενίας, στα πλαίσια της Milan Expo 2015, ενώ ο δρ Galluzzi και οι συνεργάτες του εξετάζουν το ενδεχόμενο να υλοποιήσουν το σχέδιο, κατασκευάζοντας ένα ακόμη αριστούργημά του Leonardo, σχεδόν 500 χρόνια μετά το θάνατό του!

Πηγή: Discovery News, 4/03/10

Ζ.Ξ.