Μέχρι σήμερα οι παλαιοντολόγοι θεωρούσαν ότι οι πλησιέστεροι «συγγενείς» των δεινοσαύρων ήταν μικρότεροι σε μέγεθος, περπατούσαν σε δύο πόδια και ήταν σαρκοφάγοι. Σήμερα όμως, μια ερευνητική ομάδα επιστημόνων από διάφορα, αμερικανικά κυρίως, πανεπιστήμια, ανακοίνωσε με άρθρο στο περιοδικό Nature την αποκάλυψη ενός πρωτοδεινοσαύρου που αποτελεί ένδειξη για μια διαφορετική άποψη.

Το είδος, που ονομάστηκε Asilisaurus kongwe (χρησιμοποιώντας μια παράδοξη μείξη ελληνικής ορολογίας με σουαχίλι), ταυτίστηκε με βάση οστά που αποκαλύπτονταν από το 2007 και μετά, σε θέση της Ν. Τανζανίας. Χρονολογείται κατά τη Θριασική περίοδο, 10 εκ. χρόνια δηλαδή νωρίτερα από τους πρώτους δεινοσαύρους και ήταν ένα μικρό, μάλλον χορτοφάγο, ζώο με ύψος μικρότερο του ενός μέτρου. Η μορφή του προέκυψε από το συνδυασμό απολιθωμένων σκελετικών καταλοίπων από 14 τέτοια ζώα, αφήνοντας αινιγματική μόνο την περιοχή του κεφαλιού και τμήματα των επάνω άκρων. Έκπληξη προκαλεί όμως το γεγονός ότι τόσο τα επάνω όσο και τα κάτω άκρα φέρουν ενδείξεις ότι είχαν το χαρακτήρα ποδιών!
«Η τρέλα σχετικά με τη νέα αποκάλυψη του δεινοσαύρου αυτού είναι ότι είναι τόσο διαφορετικός από αυτό που περιμέναμε, κυρίως στο γεγονός ότι ήταν χορτοφάγος και περπατούσε με τα τέσσερα», αναφέρει ο Randall Irmis, έφορος παλαιοντολογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Utah και βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωφυσικής του πανεπιστημίου της ίδιας πολιτείας.

Σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός ότι τα απολιθώματα του νέου είδους βρέθηκαν μαζί με άλλα, κυρίως πρώιμων κροκοδείλων. Η συνύπαρξη των ειδών αυτών δείχνει ότι η εξελικτική διαφοροποίηση των συγγενών ειδών προς τους κροκοδείλους και τους δεινοσαύρους ήταν σχετικά γρήγορη και συνέβη νωρίτερα απ’ ότι πιστευόταν.

Πηγή: Physorg, 3/03/10

Ζ.Ξ.