Μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα της βόρειας Ελλάδας στην πατρίδα του Αριστοτέλη, τα αρχαία Στάγειρα.
Δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν επάνω στα αρχαία, τοίχοι κατέρρευσαν, ερείπια σκεπάστηκαν από όγκους φερτών υλικών, έλεγε προχθές η έφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Λίλλιαν Αχειλαρά, παρουσιάζοντας στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τη μελέτη αναστήλωσης και συντήρησης της τειχισμένης αυτής πόλης που είχαν εκπονήσει πριν από την καταστροφή. Τώρα, η ανάγκη εφαρμογής της γίνεται απλώς πιο επιτακτική.
Εργα ανάλογα έχουν γίνει στο παρελθόν στον νότιο λόφο. Τώρα πρέπει να μεριμνήσουν και για τον βόρειο (την αρχαία οχύρωση, τις υστεροκλασικές κατοικίες, τα εργαστήρια και το αρχαϊκό ιερό), έτσι ώστε να μπορούν οι επισκέπτες, που δεν είναι λίγοι, να το περιηγηθούν. Πάντως, είναι αδύνατον να φθάσουν τα υλικά των επεμβάσεων με μηχανικά μέσα στις απόκρυμνες περιοχές όπου σώζονται τα αρχαία, στον φυσικό βράχο με απεριόριστη θέα τη θάλασσα. Θα μεταφερθούν με γαϊδουράκια, είπε η κ. Αχειλαρά.
Το ΚΑΣ αποφάσισε επίσης να οργανωθεί σε έναν ωραίο αρχαιολογικό χώρο η Ακανθος (σημερινή Ιερισσός) της Χαλκιδικής. Τις τελευταίες δεκαετίες βρέθηκαν πάνω από 18.000 τάφοι, οι οποίοι όμως διαλύθηκαν για να γίνει ο σύγχρονος οικισμός. Εχουν ανακαλυφθεί οικογενειακές ταφές, αλλά και ταφές ανθρώπων με δεσμά. Οι «δεσμώτες της Ακάνθου» δεν είναι σαφές αν ήταν δούλοι ή καταδικασμένοι σε θάνατο, είπε η κ. Αχειλαρά. Σε ανταπόδοση της καταστροφής, ο τοπικός δήμος παραχώρησε στην αρχαιολογική υπηρεσία ένα οικόπεδο 500 τ.μ. για να γίνει μια ανασκαφή που θα διατηρηθεί και θα αποτελέσει ένα επιτόπιο μουσείο.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, 4/3/10
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=137944