Πώς ζούσαν οι αρχαίοι σε μια ρωμαϊκή έπαυλη; Αυτό θέλει να δείξει το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών στην Κάζα Ρομάνα, μία ρωμαϊκή βίλα στην Κω.
«Αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα σωζόμενης ρωμαϊκής οικίας στο Αιγαίο. Αν δεν είχαν τότε τολμήσει οι Ιταλοί να το αναστηλώσουν, σήμερα δεν θα είχαμε το σπουδαίο αυτό μνημείο», είπε στο Συμβούλιο Μουσείων η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αιγαιακών Σπουδών, Αγγελική Γιαννικουρή. Η κ. Γιαννικουρή παρουσίασε την έκθεση που θα στηθεί σε διάφορους χώρους του κτιρίου (συνολικής έκτασης 2.500 τ.μ.).
Η πομπηιανού ρυθμού έπαυλη εικάζεται πως μπορεί να φιλοξένησε ακόμη και σχολή μονομάχων – αν, πράγματι, τα άγρια θηρία που απεικονίζονται στα ψηφιδωτά του δεύτερου περιστυλίου συνδέονται με τις δραστηριότητες του ιδιοκτήτη.
Η σκέψη αυτή πέρασε από το μυαλό των αρχαιολόγων όταν εκπονούσαν τη μουσειολογική μελέτη. Αλλά δεν έχουμε άλλες ενδείξεις και είναι δύσκολο να αποκτήσουμε. Το μνημείο ανασκάφηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και ουσιαστικά ανακατασκευάστηκε κατά τη δεκαετία του ‘30, επί ιταλοκρατίας.
Τα εκθέματα θα είναι περιορισμένου αριθμού, περί τα 50, γιατί οι αρχαιολόγοι δεν θέλουν ένα ακόμη μουσείο, «αλλά να προβληθεί ο δημόσιος και ιδιωτικός βίος σε τέτοιες επαύλεις επί ρωμαιοκρατίας». Στα 26 δωμάτια της Κάζα Ρομάνα, με τις στοές από κίονες ιωνικού και κορινθιακού ρυθμού και τα περίφημα μωσαϊκά που έχουν συντηρηθεί πλήρως, θα παρουσιάζεται με σημειακές παρεμβάσεις η λειτουργία του σπιτιού.
Εκεί όπου ήταν το γραφείο του ιδιοκτήτη θα στηθεί μια προτομή, σε άλλα δωμάτια χρηστική κεραμική κ.ά. «Θα στηθεί μια σκηνογραφία, κατά την κ. Γιαννικουρή.
Επί παραδείγματι, στον χώρο των συμποσίων θα τοποθετηθούν γυναικείες και ανδρικές μορφές που συμμετείχαν σε συμπόσια, όπως αυτές απεικονίζονταν σε πομπηιανές οικίες. Θα εκτεθούν αγάλματα σε λίθινες βάσεις, αγγεία και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης και νομίσματα που έχουν βρεθεί σε αυτές ή σε άλλες ρωμαϊκές βίλες του νησιού.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στα τρία αίθρια του σπιτιού και στις δύο «πισίνες» που θα γεμίσουν νερό και θα πλαισιωθούν περιμετρικά με αρωματικά φυτά.
Θα αναπαρασταθεί, επίσης, το βαφείο (σώζονται δύο γούρνες του) που υπήρχε στην έπαυλη και όλη η λειτουργία της θα προβάλλεται μέσα από δύο πολυθεάματα.

Πηγή: Έθνος, Α. Κώττη, 3/3/10
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=10492955