Στο πλαίσιο της κατασκευής γραμμών του TGV Est (ταχείας κυκλοφορίας σιδηρόδρομος) στην περιοχή της Αλσατίας (Γαλλία), οι σωστικές ανασκαφές έφεραν στο φως στη θέση Gougenheim, σε απόσταση 20 χλμ από το Στρασβούργο, κατάλοιπα κατοίκησης από την Εποχή του Σιδήρου καθώς και σημαντικές ταφές σε κυκλικούς αποθέτες της Νεότερης Νεολιθικής εποχής. Οι εργασίες έλαβαν χώρα κατά το φθινόπωρο του 2009, από τη γαλλική αρχαιολογική υπηρεσία (INRA).

Βρέθηκαν, σε έκταση 4 εκταρίων, κατάλοιπα κατοίκησης διαφόρων περιόδων (Νεολιθική, Εποχή του Χαλκού, αρχή της Εποχής του Σιδήρου), εκ των οποίων τα αρχαιότερα χρονολογούνται στο 5000 π.Χ., ενώ τα νεότερα της Εποχής του Σιδήρου (8ος αι. π.Χ.), αποτελούνται από κατασκευές αποθήκευσης (αποθέτες), διακοσμημένη κεραμική και μεταλλικά αντικείμενα.

Οι αποθέτες της Νεολιθικής περιόδου περιείχαν σε δεύτερη χρήση ταφές, των οποίων οι σκελετοί ήταν τοποθετημένοι σε ασυνήθιστες στάσεις (ένας νεκρός κρατούσε το κεφάλι του, δύο είναι καθιστοί στον αποθέτη κ.ά.). Συνολικά ανασκάφτηκαν 44 ταφές ενηλίκων και νηπίων. Ο αριθμός των ταφών είναι εξαιρετικά μεγάλος για την περιοχή και η μελέτη του οστεολογικού υλικού θα δώσει πολλά στοιχεία για τα ταφικά έθιμα της περιόδου, αφού συνήθως οι νεκροί ενταφιάζονταν σε συνεσταλμένη θέση.

Πηγή : ΙΝRAP, Δελτίο Τύπου 1/03/2010

Κ.Μ.