Την κατεδάφιση του παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης, δεδομένου ότι βρίσκεται στον Ιερό Βράχο ανάμεσα στα μνημεία, ζητεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και βουλευτής του ΠαΣοΚ, Κ. Καρτάλης. Το αίτημα μάλιστα κατατέθηκε ως ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Πολιτισμού, Π. Γερουλάνο. «Το κτίσμα του παλαιού Μουσείου πρέπει να κατεδαφιστεί ώστε να απελευθερωθεί ο μνημειακός χώρος από τις μεταγενέστερες οικοδομικές προσθήκες, που σε κάθε περίπτωση αλλοιώνουν αισθητικά το αρχαιολογικό τοπίο» αναφέρει ο κ. Καρτάλης, ενώ προσθέτει ότι η παραμονή του κτιρίου θα οδηγήσει στη χρήση του ενδεχομένως και για εμπορικούς σκοπούς (ως κυλικείου ή ως χώρου εστίασης) σύμφωνα με κάποιες προτάσεις. Ο Κ. Καρτάλης ανακινεί έτσι ένα ζήτημα για το οποίο φαινόταν ότι είχαν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, καθώς η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΠΟ είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης του Μουσείου ενώ το Συμβούλιο Μουσείων είχε εγκρίνει τη χρήση του. Συγκεκριμένα, στο παλαιό Μουσείο άδειο σήμερα, ύστερα από τη μεταφορά των εκθεμάτων στο νέο Μουσείο Ακρόπολης- έχει προταθεί να λειτουργήσει έκθεση για την ιστορία του Ιερού Βράχου, των μνημείων και των ανασκαφών.
Ούτε προϋπολογισμός όμως υπάρχει για το έργο ούτε τελική μελέτη, πολλώ δε μάλλον χρήματα. Διαφωνίες εξάλλου προέκυψαν λόγω εκφρασθείσας πρόθεσης για τη λειτουργία αναψυκτηρίου στο παλαιό Μουσείο.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι στη συζήτηση που είχε ανοίξει προ δύο ετών σχετικά με τη σκοπιμότητα της διατήρησης αυτού του κτιρίου, που είναι «φυτεμένο» στον σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας, μετά τη δημιουργία του νέου Μουσείου, αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν ταχθεί υπέρ της κατεδάφισής του. Άλλωστε ακόμη και τον 19ο αιώνα υπήρχαν αντιρρήσεις για την κατασκευή του.

Πηγή: Το Βήμα, 13/2/10