Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν πρόσφατα τον εντοπισμό οικισμού του 7ου αι. μ.Χ. στην περιοχή Raaka, στο Dammam, κοντά στον Αραβικό Κόλπο. Ο συμπαγής οικισμός στη θέση, που εκτείνεται σε τρία υψώματα ( γνωστά ως Α, Β και C) περιλαμβάνει περίπου 20 οικίες όπου εντοπίστηκαν νομίσματα, όστρακα, αντικείμενα από στεατίτη καθώς και γυαλί, που χρονολογούνται στον 7ο και 8ο αι. μ.Χ.
Κάθε σπίτι εκτείνεται σε εμβαδό 16 x 12 μ. και περιλαμβάνει τρία ή τέσσερα δωμάτια διαφορετικών μεγεθών, καθώς και μια εξωτερική αυλή. Πιθανότατα το καθένα από αυτά τα δωμάτια χρησιμοποιούταν για την αποθήκευση χουρμάδων, ενώ τα υπόλοιπα είχαν οικιστικό χαρακτήρα. Κάθε αυλή περιλαμβάνει κλιβάνους χαρακτήρα παρόμοιου με των σύγχρονων σαουδαραβικών tanor. Ο οικισμός υδρευόταν από ένα εξελιγμένο σύστημα, όπου ένα ελλειψοειδές κτίσμα ( πιθανότατα δεξαμενή) συνδεόταν μέσω αγωγών με πηγάδια καθένα από τα οποία κάλυπτε τις ανάγκες τριών οικιών.

Μέσα από τον οικιστικό αυτό χώρο διαγράφεται καθαρά η καθημερινή ζωή των Αράβων κατά την εποχή της εισαγωγής του Ισλάμ. Μια δεύτερη οικιστική φάση που φαίνεται από μετατροπές στο αρχικό σχέδιο των οικιών μαρτυρά τη συνέχεια της χρήσης του χώρου και κατά την περίοδο των Ομμεϋάδων και Αββασιδών χαλιφών. Σύμφωνα με τον δρα Ali Al Ghabban, πρόεδρο του τομέα αρχαιοτήτων και μουσείων του τοπικού πολιτιστικού φορέα SCTA (Saudi Commission for Tourism and Antiquities ), η θέση αποτελεί αφορμή ενθύμησης για τους Άραβες μιας μακριάς και πλούσιας πολιτισμικής παράδοσης, ενώ τόνισε ότι η έρευνα διεξάγεται από αραβική ομάδα αρχαιολόγων εγκεκριμένη από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Πηγή: eTurbo News, 10/02/10

Ζ.Ξ.